1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Kendi Halkına Vahşi Hayvan Gibi Saldırdı"
"Kendi Halkına Vahşi Hayvan Gibi Saldırdı"

"Kendi Halkına Vahşi Hayvan Gibi Saldırdı"

Suriye'de 'Devrim İmamı' adıyla bilinen Seyasni Esad zulmünü anlattı. Muhalif kimliği nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Seyasni, 'Esad rejiminin kendi insanına yaptığını en vahşi hayvanlar yapmazdı' dedi.

17 Mart 2014 Pazartesi 13:16A+A-

Şeyh Ahmed el Seyasni, Suriye’nin en tanınmış imamlarından... Devrimin başladığı Dera’da yıllarca hutbe vermiş, devrim çağrısı yapmış bir din adamı. Zaten bu yüzden lakabı ‘’Suriye devriminin imamı’’. Yaklaşık bir senedir Katar’da yaşayan Seyasni, evinin kapılarını açtı, devrim öncesi ve sonrası yaşadıklarını AKŞAM’a anlattı. 

Müzakere oyalama için "Ben 1980’lerden beri devrim diyorum. Özellikle gençlerin Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olmak için harekete geçmesi gerektiğini yıllardır söyledim” diyen Seyasni, devrimin ilk haftalarında Dera’nın önde gelenlerinden oluşan bir heyetle Esad’la görüştüklerini anlattı. Seyasni, Esad’a yaşananları tüm çıplaklığıyla anlattığını belirterek “Adamlarınız yüzlerce insanı öldürdü, hiçbirini umursamadınız’ dedim, ‘Adamlarından birinin, Ömer Camii'ne girip Allah’a sövdüğünü, Kuran’ı ayaklarıyla ezdiğini, 'Allah’a değil, Beşşar’a secde edin' dediğini anlattım” dedi. Seyasni, Esad’ın ise “Her şeye rağmen savaş istiyorsanız biz hazırız’’ diye yanıt verdiğini söyledi. Rejimin siyasi çözüme inanmadığını ve müzakerelerin oyalama amacı taşıdığını belirten Seyasni “Bu rejimin kendi insanına yaptığını, en vahşi hayvanlar yapmazdı” dedi. 

SURİYE'DEN KAÇMAK ZORUNDA KALDI

Suriye’nin en tanınmış imamlarından biri olan Şeyh Ahmed el Seyasni 1945 yılında devrimin doğduğu şehir Dera’da dünyaya geldi. Bebeklikte geçirdiği göz iltihabı sonucu görme yetisini kaybeden Seyasni, eğitiminin ardından 1977’de Dera Ömer Camii’nde imamlığa başladı. Sık sık rejimle karşı karşıya gelen Seyasni'nin imamlık yapması 2008'de yasaklandı. Devrim başladıktan sonra devrimi savunan hutbelerinden dolayı tutuklanarak 7 ay ev hapsine mahkum edilen Seyasni, Arap Birliği’nin müdahalesiyle serbest bırakıldıktan sonra Suriye'yi terk etti.

(AKŞAM)

HABERE YORUM KAT