1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalistlerin bitmek bilmez Kürtçe düşmanlığı!
Kemalistlerin bitmek bilmez Kürtçe düşmanlığı!

Kemalistlerin bitmek bilmez Kürtçe düşmanlığı!

Muharrem İnce Habertürk canlı yayınında "Kürtçenin pedagojiye uygun olmadığını" ileri sürdü!

05 Haziran 2021 Cumartesi 13:35A+A-

HAKSÖZ HABER

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yeni bir siyasi oluşum kurdu. Adını ‘Memleket Partisi’ koydukları siyasi yapı içinde CHP’den ayrılan başka isimler de var. CHP’nin bir değişik versiyonu olarak zihinlerde yer eden Memleket Partisi siyasete ne getirecek ya da bir şey getirebilecek mi ilerleyen günlerde göreceğiz.

Dün akşam Habertürk canlı yayınına katılan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise alışılageldik Kemalist yaklaşımları serdeden sözleriyle gündem oldu. Kemalist rejimin Kürt halkının inanç ve kültürünü yıllarca yok sayan tahakkümcü tarzı Kemalistlerin anlık reflekslerinde ortaya çıkıyor.

“Uzman olmayan kişiye, üç siyasetçiye, iki gazeteciye bu ülkenin çocuklarını heba ettiremeyiz. Önce pedagojik tartışacağız. Bir politikacı yapacağı işte önce bilime uygun mu diye bakar, sonra hukuka uygun mu diye bakar, sonra vicdana uygun mu diye bakar, sonra dünya görüşüne uygun mu diye bakar. Padagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu. Neden değil? Bu çok uzun bir tartışma. Ama şöyle, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, çocuğa şu demektir, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, sen Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız."

Kürtlerin okulda Kürtçenin eğitimini almaları Almanya’daki Türk çocuklarının Türkçe eğitimi almaları ile aynı şey. Bunun yanında branş derslerinin anadilde eğitim kapsamına alınması ise başka bir tartışma. Aslında anadil tartışması Türkiye’deki milliyetçi-devletçi inkâr politikaları ile hesaplaşmak adına elverişli bir konu. Ancak Muharrem İnce “pedagojiye uygun değil” sözleriyle inkârcı politikaları hatırlatan bir tavır alış gösteriyor.

Ulusçuluğun üstenci dili mahkûm ederek kendisi dışındaki her şeyi kategori dışında bırakmak istiyor. Suriyeliler yaşam formları sebebiyle Kürtler ise tarihsel husumetler bahane edilerek hedef alınıyor.

Muharrem İnce’nin Kürtçeyi pedagojik olmamakla niteleyen sözleri de Kemalizm’in ‘öteki’ düşüncesi ile yakında ilişkili. Böylesi bir geçmişten gelince İnce’nin şu sözleri de boşa düşüyor ne yazık ki:  “Bu anadilde eğitim konusu gazetecilerin, siyasetçilerin oy devşirmek için konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum, hepimizin çocuğu, onlar bu memleketin evladı.”

HABERE YORUM KAT

8 Yorum