1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Katoliklerin lideri Papa’dan Kanada Yerlilerine “soykırım” özrü
Katoliklerin lideri Papa’dan Kanada Yerlilerine “soykırım” özrü

Katoliklerin lideri Papa’dan Kanada Yerlilerine “soykırım” özrü

Katolik Hıristiyanlarının dini lideri Papa Francis, Kanada’daki Katolik okullarındaki 'suistimaller' için 'üzüntü ve utanç' duyduğunu belirterek özür diledi.

02 Nisan 2022 Cumartesi 11:04A+A-

HAKSÖZ HABER

Hıristiyanların dini lideri Papa Francis, Kanada'daki Katoliklerin işlettiği yatılı okullarda maruz kalınan “acı verici” ‘suistimaller’ için Yerli halklardan tarihi bir özür diledi.

Katolik lider Papa Francis, Yerli liderlere Temmuz ayında Kanada'yı ziyaret etmek istediğini ve özrünü ‘First Nations’ topluluklarına iletmek istediğini söyledi. Papa İtalya’da yaptığı bir dizi görüşmenin ardından Kanada Yerli liderlerine hitaben yaptığı konuşmada Kanada Yerlilerinden özür diledi.

İtalyanca konuşan Papa, “Katolik kilisesinin bu üyelerinin içler acısı davranışları için Tanrı'dan af diliyorum ve size söylemek isterim ki; kalbimin derinliklerinde çok büyük acılar çekiyorum” dedi.

"Kardeşlerim Kanadalı piskoposların özür dilemesine katılıyorum" diyen Papa Francis kendisinden dua talep eden Yerliler için dua etti. Papa'nın sözleri tarihi bir olay olarak aktarılırken, Avrupa basınında büyük yankı uyandırdı.

Kanada’da yaklaşık 150 bin yerli çocuk ailelerinden zorla alınmış ve Kiliselerde Hıristiyanlık üzerine eğitimlere gönderilmişlerdi.

 

kanada-cocuk-ayakkabisi.jpg

 

2015 yılında ‘Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’ yaşananları “kültürel soykırım” olarak tanımlamış ve daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etmişti. Araştırmalar sonucunda Kanada yerlileri ve çocukları istismara, tecavüze ve yetersiz beslenmeye maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Birçok çocuğun kiliselerin bahçesinde yer alan toplu mezarla gömüldüğü ortaya çıkarıldı.

1831 ve 1996 yılları arasında faaliyet gösteren okulların “yerli çocukları asimile etmek”ti. Hükümet adına çoğu Katolik kilisesi olmak üzere Hıristiyan mezhepleri tarafından yönetilen kiliselerde binlerce çocuğun mezarı daha olduğu düşünülüyor.

Kiliselerin bahçelerin gömülü çocukların olduğu katliam ve soykırım araştırmaları geçen yıl, 1978'de kapatılan Kanada'nın batısındaki British Columbia eyaletindeki Kamloops'ta yer alan eski Hint yatılı okulunda 215 çocuğun kalıntılarının bulunmasıyla ortaya çıkmıştı.

Araştırmalar devam ederken binlerce çocuğun toplu olarak gömüldüğü mezarlar ortaya çıkmış ve yatılı kilise okullarına ve Katolik kiliselerin tepki yürüyüşleri gerçekleştirilmişti. Çocukları istismar eden papaz ve yatılı kilise okul görevlerinin tarihi kayıtlardaki verilerini açıklamayan Vatikan’ın özür dilemesi olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

 

kanada-yerlileri.jpg

HABERE YORUM KAT