1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katliamın Sürdüğü Suriye'ye BM Ekibi Gidecek
Katliamın Sürdüğü Suriyeye BM Ekibi Gidecek

Katliamın Sürdüğü Suriye'ye BM Ekibi Gidecek

BM, Esed rejiminin, barış planını 10 Nisan'a kadar uygulama sözü vermesinin ardından Şam'a bir heyet gönderiyor.

04 Nisan 2012 Çarşamba 11:44A+A-

Şam'ın, askerlerini şehirlerden çekmek için 10 Nisan mühletini kabul etmesinin ardından bir BM ekibi, muhtemel ateşkesi denetleyecek uluslararası gözlemci heyetinin yerleştirilmesini görüşmek üzere iki gün içinde Suriye'ye gönderiliyor. Ekip, gözetleme ve denetleme misyonu için hazırlık yapacak.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Beşşar Esed rejiminin, barış planını 10 Nisan'a kadar uygulama sözü vermesinin ardından Şam'a bir heyet gönderiyor. 48 saat içinde Suriye'ye intikal edecek olan öncü heyet, muhtemel ateşkesi denetleyecek BM gözlemcilerinin ülkede konuşlandırılma şartlarını görüşecek. 5 ya da 6 kişiden oluşacak BM ekibi, olası bir gözetleme ve denetleme misyonu için hazırlık yapacak.

Ülkede ateşkesin sağlanmasını ve ordunun şehirlerden çekilmesini öngören 6 maddelik Annan planı kapsamında 200-250 kişilik BM misyonunun Suriye'de görev yapması öngörülüyor. Ancak bunun için öncelikle şiddetin durması ve BM Güvenlik Konseyi'nin onayı gerekiyor.

OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Suriye'den gelen haberler ise Suriye ordusunun muhaliflere yönelik operasyonların devam ettiğini gösteriyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İdlib'in Binniş, Taftanaz, Has ve Fattum bölgelerinde dünkü operasyonlarda 27 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Muhaliflere göre son üç günlük bilanço ise 160.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes için 10 Nisan mühletini onaylayan bir taslak metni görüşmeye başladığı haberi gelirken, Beşşar Esed yönetiminin de askerlerini sakin olan şehirlerden çekmeye başladığı da iddia edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, askerlerin nispeten sakin olan kentlerden çekilmeye başladığını, gerilimin yüksek olduğu kentlerde ise takviye edilen güvenlik güçlerinin dış mahallelerde konuşlandıklarını ileri sürdü.

 

HABERE YORUM KAT