1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Kariye Camii'nde ilk namaz bu cuma kılınacak
Kariye Camii'nde ilk namaz bu cuma kılınacak

Kariye Camii'nde ilk namaz bu cuma kılınacak

Danıştay kararıyla tekrar cami olarak ibadete açılacak Kariye Müzesi'nde ilk namaz bu Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla kılınacak. Kariye ile ilgili son Danıştay kararı, Ayasofya'nın tekrar cami yapılmasına emsal olmuştu.

13 Ekim 2020 Salı 17:52A+A-

Ağustos ayında Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen ve tekrar camiye çevrilen Kariye Müzesi'nde ilk namaz 75 yıl sonra Cuma günü kılınacak.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, Kariye’deki ilk namaza Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Azerbaycanlı din adamı Allahşükür Paşazade ve diğer yetkililerin katılacağı öğrenildi.

437 YIL CAMİ OLARAK HİZMET VERDİ

İstanbul'un en tarihi yapılarından biri olan Kariye, Roma Manastırı olarak inşa edildi. İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, 437 yıl boyunca cami olarak kullanıldı.

1945 yılında Ulusal Anıt ilan edilen Kariye, 1948’de Bakanlar Kurulu kararıyla Müzeler İdaresi’ne bağlanarak müze statüsüne çevrildi.

Kariye'nin müze olmasına yol açan Bakanlar Kurulu kararının iptali ile ilgili açılan dava da geçen yıl sonra erdi. Danıştay bu kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmederek tarihi mabedin tekrar cami yapılmasının önünü açtı. Cami kararından sonra restorasyon çalışmalarına hız verilen yapıya geçen ay minber de yerleştirildi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum