1. HABERLER

  2. HABER

  3. Karan ve Çetinkaya'ya 'Kırmızı Kartla' Protesto
Karan ve Çetinkaya'ya 'Kırmızı Kartla' Protesto

Karan ve Çetinkaya'ya 'Kırmızı Kartla' Protesto

Cumhuriyet gazetesi yazarları Karan ve Çetinkaya'nın, Charlie Hebdo dergisindeki karikatürleri köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi.

12 Ekim 2015 Pazartesi 17:20A+A-

Charlie Hebdo dergisinin, Hazreti Muhammed'e hakaret içeren karikatürünü köşelerinde yayınlayan Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama'' suçundan, 4 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal ve Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak ve eşi Berat Albayrak'ın da aralarında bulunduğu bin 280 müştekinin yer alması nedeniyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayının büyük salonunda yapılan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki 2. duruşmaya, sanıklar Karan ve Çetinkaya katılmadı.

Duruşmada hazır bulunan müştekilerden Mehmet Sarı ifadesinde, Charlie Hebdo dergisinin İslam dininin kutsal değerlerine yönelik hakaret içerikli resimleri paylaşılmasının ardından aynı hususta Cumhuriyet gazetesinin bir kısım yazarlarının da hem köşelerinde hem makale içeriğinde konuyu alıp tekrarlandığını söyledi.

Kutsal değerlere sahip insanları hiçe sayarak, hakaret içeren bu davranışın cezalandırılması gerektiğini belirten Sarı, sanıkların basın mensubu olduklarını ve bu nedenle mazeret sunup geçen duruşmaya gelmediklerini, şimdi de hazır bulunmadıklarını ifade ederek, bir sonraki celseye zorla getirilmesi yönünde karar verilmesini talep etti.

Sanıkların mazeretlerinin son kez kabulüne hükmeden mahkeme, bir sonraki duruşmada sanıkların hazır olmamaları halinde, "zorla getirme kararı çıkartılacağı" ihtarını yaptı. Daha sonra duruşma 21 Ocak 2016'ya ertelendi.

Kırmızı kartlı protesto

Müşteki avukatlarından Yurdal Kılıçer, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, sanıkların, mahkemenin asıl hakiminin rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya girmediği için katılmamasına tepki göstererek, "İstanbul'da olmalarına rağmen hakim beyin rahatsızlığını bahane ederek yine mahkemeden ve müştekilerin huzurundan kaçmışlardır" diye konuştu.  

Müşteki gazeteci Erol Taşkan da basın özgürlüğü perdesi altına gizlenen "inanç celladı" gazetecileri kınadığını ifade ederek, yanında getirdiği fotoğraf makinesini, kalemini, ajandasını ve sarı basın kartını yere bıraktı.

Taşkan, basın mensubunun kendi ahlak ve namusunu korumak kadar mesleğin namus ve ahlakını da koruması gerektiğini dile getirerek, ''Eline geçirdiği kalemini insanların anayasal güvencesi altında bulunan inancına ve kutsalına saldırmak için silah olarak kullananları kınıyor ve onlara kırmızı kart gösteriyoruz'' dedi.

Müştekiler ve avukatlar da kırmızı kart protestosuna eşlik etti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo dergisinin Hazret Muhammed'i resmettiği iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya hakkında ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama'' suçundan ayrı ayrı 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

HABERE YORUM KAT