1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kalın: ÖSO, Hem IŞİD Hem Rejimle Mücadele Edebilir
Kalın: ÖSO, Hem IŞİD Hem Rejimle Mücadele Edebilir

Kalın: ÖSO, Hem IŞİD Hem Rejimle Mücadele Edebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Cerablus'a askeri harekâtında desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun yeterli destek görmesi durumunda hem IŞİD hem de Esed rejimiyle mücadele edebileceğini söyledi.

30 Ağustos 2016 Salı 11:29A+A-

Türkiye'nin geçtiğimiz Çarşamba günü Suriye'nin Cerablus ilçesine yönelik başlattığı askeri harekât yedinci gününde. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Daily Sabah gazetesindeki yazısında, Suriye'nin Cerablus ilçesini IŞİD'den temizleyen yapılardan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yeterli destek görmesi halinde, hem IŞİD hem de Esed rejimiyle mücadele edebileceğini savundu.

Kalın, Türkiye'nin hava ve kara bombardımanıyla desteklediği ÖSO için, "ÖSO’nun Cerablus’a girmesiyle birlikte ‘YPG’nin DAEŞ'e karşı savaşabilen tek unsur olduğu’ efsanesi tamamen sona erdi" dedi ve Türkiye’nin 15 Temmuz darbe teşebbüsünden altı hafta sonra Fırat Kalkanı Harekâtı’nı düzenleyerek gücünü ve dayanıklılığını ortaya koyduğunu ifade etti.

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG’ye destek veren ABD'ye de çağrı yapan Kalın, "Amerikalılar PYD/YPG’yi destekleme politikalarından vazgeçmeli ve YPG’ye verdikleri desteğin Suriye’de toplumsal ve etnik uyuma zarar verdiğini görmeli" dedi.

Yazıda ayrıca Türkiye’nin, PKK ve Batı’daki destekçilerine karşı Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacağını ve sınırlarında bir "terör devletçiği" kurulmasına asla izin vermeyeceği ifade edildi.

"ABD zarar verdiğini görmeli"

Yazının ilgili kısmı şöyle:

"Darbenin engellenmesinin üzerinden altı haftadan az bir zaman geçmesine rağmen Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı'nı düzenleyerek Cerablus’u DAEŞ terör örgütünden aldı. Operasyon, DAEŞ ve YPG de dâhil olmak üzere tüm terör örgütlerini Türkiye’nin sınırlarından temizlemektir. Öte yandan daha önce yapılan anlaşmaya göre Münbiç’i terk etmesi ve Fırat nehrinin doğusuna çekilmesi gereken PYD ve silahlı kanadı YPG, DAEŞ tarafından bırakılan bölgeleri kontrol altına almak ve daha çok toprak kazanmak çabasındadır. Suriye’nin toprak bütünlüğünü PKK propagandası ve Batı’daki destekçilerine karşı koruyan Türkiye, hiçbir zaman PKK tarafından kontrol edilen bir devletçiğin sınırlarında kurulmasına izin vermeyecektir. Türkiye’nin Suriye Kürtleri ile, tıpkı Türkiye ve Irak Kürtleri gibi, hiçbir sorunu olmadığı açıkça ifade edilmelidir. Ancak Kürtlere zulüm ve ölüm sunarken vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize saldıran PKK ile bir sorunumuz var. PKK ve PYD, Suriye’deki savaşı de facto bir terör devleti kurmak için utanmazca istismar etmektedir. Türkiye buna izin vermeyecektir.

Özgür Suriye Ordusu’nun Cerablus’a girmesi ve bölgeyi DAEŞ teröristlerinden temizlemesi, YPG’nin DAEŞ’e karşı etkili tek güç olduğu efsanesini tamamen yıktı. Fırat Kalkanı Harekâtı, ılımlı Suriye muhalefetinin yeterli desteği görmesi halinde hem DAEŞ hem de Esad rejimi ile savaşabileceğini ve Suriye’yi terörden temizleyebileceğini gösteriyor. Bu çerçevede Amerikalılar PYD-YPG’ye destek politikasını terk ederek PYD’ye verdikleri desteğin Suriye’nin toplumsal ve etnik uyumuna zarar verdiğini görmelidir."

Kaynak: Daily Sabah

HABERE YORUM KAT