1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsveç'te Cami Saldırılarındaki Artış Korkutuyor
İsveç'te Cami Saldırılarındaki Artış Korkutuyor

İsveç'te Cami Saldırılarındaki Artış Korkutuyor

İsveç'te ayda en az bir kez yaşanan cami saldırıları, dini ibadetini özgürce yapmak isteyen Müslüman toplumu endişelendiriyor.

26 Aralık 2014 Cuma 15:17A+A-

İsveç hükümetinin üyeleri, dün ülkenin Eskilstuna kentindeki caminin kundaklanmasını kınadı.

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, camiye yapılan saldırıyı "iğrenç" şeklinde nitelendirdi. İçişleri Bakanı Ygeman, beş kişinin yaralanmasına neden olan kundaklama hakkında, ülkenin camileri ve diğer dini toplulukları korumakta yetersiz kaldığını söyledi.

Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke ise caminin kundaklanmasının İsveç’teki dini özgürlüklere doğrudan bir saldırı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Morgan Johannson da İsveç basınına yaptığı açıklamada, "Bu dini ve bireysel özgürlüklere yönelik korkakça bir saldırıdır. İsveç'te bunu kabul edemeyiz" dedi.

İsveç’teki camilere ayda en az bir saldırı

İsveç'te ırkçılık ve yabancı düşmanlığı üzerine çalışmalar yapan Expo Vakfı'nın araştırmasına göre, bu yıl İsveç’teki camilere karşı en az 12 saldırı yapıldı. Bunun ayda en az bir saldırı anlamına geldiğini ifade eden Expo’nun baş editörü Daniel Poohl, camilere giden kişilerin saldırıları her zaman yetkililere bildirmediklerini aktardı.

Camilere yönelik son aylardaki saldırılarda binaların tahrip edildiği, pencerelerinin kırıldığı, halıların yakıldığı ve camilerin girişlerine gamalı haç sembollerin çizildiği belirtildi.

Aftonbladet gazetesine konuşan Daniel Poohl, İsveç toplumunun bir parçası olan grupların ibadetlerini güvenli bir şekilde yerine getirememesinin bir sorun olduğunu söyledi.

Aşırı sağın yükselişi

İsveç'te Noel gününde cami kundaklanmasının ardından ülkedeki aşırı sağın yükselişine dikkat çekiliyor. Eylül ayında yapılan seçimlerde oyların yüzde 13’ünü kazanan aşırı sağcı İsveç Demokratları'nın halk desteği 2010 yılına kıyasla iki kat artmış görünüyor.

İsveç Demokratları, İsveç’in 2014 yılında 80 bin sığınmacıyı kabul edeceğini açıklamasına karşı çıkmıştı. Göçü ciddi şekilde kısıtlayarak hükümetin 151 milyar İsveç kronu (15,8 milyar avro) tasarruf edebileceğini iddia eden İsveç Demokratları, halk desteğini artırmak için milliyetçi söylemleri artırıyor.

İsveç'in güneydoğusundaki Eskilstuna kentinde bir cami kundaklanmış, çıkan yangında beş kişi yaralanmıştı. Kundaklama sırasında camide aralarında çocukların da yer aldığı yaklaşık 15-20 kişinin bulunduğu açıklanmıştı. Polis, yangının üç saat içinde söndürüldüğünü ve yaralananların hastaneye kaldırıldığını bildirmişti.

HABERE YORUM KAT