1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İstanbul'un İki Yakası Üçüncü Kez Birleşti
İstanbul'un İki Yakası Üçüncü Kez Birleşti

İstanbul'un İki Yakası Üçüncü Kez Birleşti

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakaları üçüncü defa birleşti.

06 Mart 2016 Pazar 23:14A+A-

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.

Köprünün tam ortasında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da hazır bulundu.

Bakan Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün birleştirme töreninde yaptığı konuşmada, üçüncü kez boğazın iki yakasının bir araya geleceğini söyledi.

Köprünün çok sayıda ilk özelliği olduğunu dile getiren Yıldırım, “Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü... Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demiryolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü olma özelliği var.” dedi.

Yıldırım, “Bir ilk olma özelliği daha var, 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok.” diye konuştu.

Törenden önce köprüye gelen Yıldırım, beraberindekilerle köprü üzerinde yürüyerek son tabliyenin yerleştirildiği köprü ortasına geldi. Son tabliyenin yerleştirilme sürecini denetleyen Yıldırım, burada kendisi de çalışmalara katıldı.

davutoglu_erdogan.jpg

Erdoğan, İşçilere İkramiye Verilmesini Sağladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile konuşarak, köprü inşaatında çalışan işçilere 3'er bin lira ikramiye verilmesini sağladı.

Ana Açıklık Bin 408 Metre

Dünyada “kuleler arası açıklığı en fazla” köprü özelliğine sahip mega projede, bin 408 metre uzunlukta ana açıklığı bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü olacak.

4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türkiyeli mühendislerin gayretiyle yükseliyor.

Köprünün üzerinde 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, 2 şerit de hızlı tren olmak üzere toplamda 10 şerit olacak.

İstanbul'un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum