1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail'i Rahatlatan Haber Syriza'nın Ortağından Geldi
İsrail'i Rahatlatan Haber Syriza'nın Ortağından Geldi

İsrail'i Rahatlatan Haber Syriza'nın Ortağından Geldi

Yunanistan'da iktidara gelen Syriza'nın Filistin'le ilgili söylemlerinden rahatsız olan İsrail'i rahatlatan haber Syriza'nın sağcı koalisyon ortağı bakandan Kammenos'tan geldi

03 Şubat 2015 Salı 19:49A+A-

Yunanistan'da son seçimi kazanarak iktidara gelen Syriza'nın koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi üyesi, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos İsrail'in Atina Büyükelçisi İrit Ben-Abba ile görüştü. Kammenos, Yunanistan-İsrail işbirliği devam edecek dedi. 

Azınlıkça'da yer alan habere göre, Atina'da dün akşam yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan sağcı bakan Kammenos, "İsrail ile işbirliği gerek siyasi gerekse de askeri düzeyde devam edecektir." dedi. 

Kammenos ayrıca, "Yunanistan'ın İsrail ile işbirliği çok önemlidir. Yunanisan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında Doğu Akdeniz bölgesindeki üçlü işbirliği de çok önemli." ifadelerini kullandı. 

Görüşmeye İsrail'in Atina Büyükelçiliği'nde görevli Savunma Ateşesi Albay Yuval Gergi ve Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı Diplomasisi Ofisi Müdürü Büyükelçi Elefherios Karagiannis de katıldılar. 

SYRİZA'NIN ZAFERİ İSRAİL'İ ENDİŞELENDİRMİŞTİ

Yunanistan'da 40 yaşındaki genç siyasetçi Aleksis Çipras'ın lideri olduğu solcu Syriza partisinin dün yapılan genel seçimlerden zaferle çıkması İsrail'i endişelendirmeye başladı. Syriza'nın parti programında İsrail'le Yunanistan'ın işbirliğini sona erdirme ve Filistin'i devlet olarak tanıma planları yer alıyor. 

Jerusalem Post'ta yer alan bir analizde, "Syriza'nın zaferi İsrail'e kötü haber" ifadeleri kullanılıyor. Analizde Syriza'nın Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı çıkması ve İsrail karşıtı tutumu öne çıkarılıyor. 

Çipras seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, bu sonuçların Yunanistan halkı için bir "iade-i itibar" olduğunu söyledi. Syriza'nın ardından ikinci parti ise Yunanistan'ın mevcut Başbakanı Antonis Samaras'ın başında olduğu Yeni Demokrasi Partisi oldu. Syriza'nın saflarında Marksistler'den Yeşiller'e kadar birçok sol fraksiyonun yer aldığı belirtiliyor. 

"İSRAİL'İN VAHŞETİNİ DURDURUN"

Syriza'nın genç lideri Çipras geçtiğimiz yaz Gazze saldırısı sırasında tüm dünyaya bir çağrı yaparak, 'İsrail'in suç olan bu saldırılarını ve vahşetini durdurmak için bir araya gelin' demişti. 

Çipras, "İsrail'in Filistinli çocukları öldürdüğünü görmek kabul edilebilir birşey değil. Filistin'in insanlarının bağımsızlıkları için gücümüzü ve sesimizi birleştirmeliyiz. Bizim kıyılarımızın olduğu denizlerin diğer kıyısındaki sahilde Filistinli çocukların öldürüldüğünü görüp sessiz kalamayız, çünkü bu bugün Akdeniz'in o kıyısında yaşanıyorsa, yarın bizim olduğumuz tarafta da olabilir." ifadelerini kullanmıştı. 

Çipras'ın daha önceki bu söylemlerinden hareket eden Jerusalem Post, Syriza'nın Yunanistan'da iktidara gelmesinin İsrail için iyi olmayacağını yazıyor. 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT