1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “İslam Ümmeti 3. İntifadaya Hazır Olsun!”
“İslam Ümmeti 3. İntifadaya Hazır Olsun!”

“İslam Ümmeti 3. İntifadaya Hazır Olsun!”

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, "İslam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz" dedi.

19 Ekim 2013 Cumartesi 15:01A+A-

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye,  "İslam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz" dedi.

İsrail ile Hamas arasındaki esir takasının ikinci yıl dönümünde Gazze'de basın toplantısı düzenleyen Heniye, Hamas'ın gelecek dönemdeki stratejileri, Mısır'la ilişkiler ve Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail'in, Filistin yönetimiyle yürütülen barış müzakereleri ve Filistin tarafındaki iç bölünmeden yararlanarak Kudüs'ün Yahudileştirilmesi ve işgal altındaki topraklarda yerleşim faaliyetlerine hız verdiğini söyleyen Heniye, "Tanca'dan ( Fas) Cakarta'ya (Endonezya) kadar İslam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz" dedi.

Hamas'ın Mısır'ın içişlerine karıştığına ilişkin son dönemde özellikle Mısır resmi basınında yer alan suçlamalara değinen Heniye, Hamas ya da Gazze'deki hükümetin herhangi bir Arap veya İslam ülkesinin içişlerine karıştığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Heniye konuşmasında, Mısır yönetimine, Refah Sınır Kapısı'nı sürekli olarak açma çağrısını da yineledi.

Gazze'deki Filistinliler için "alternatif vatan" senaryoları konusunda da açıklamalarda bulunan Heniye, "Ürdün, Suriye, Lübnan ya da Sina, Filistin toprağına alternatif olmayacaktır ve bu yöndeki bütün projelere karşıyız" ifadesini kullandı.

Konuşmasında Hamas ile Fetih arasında yürütülen uzlaşma görüşmelerinden de söz eden Heniye, başından beri uzlaşma yanlısı olduklarını, bunun kendileri için stratejik karar niteliği taşıdığını belirterek, "Uzlaşma, Filistin ulusal çıkarlarının da bir gereğidir" diye konuştu.

Uzlaşmayı ABD engelledi

Heniye, uzlaşma görüşmelerinde sonuç almaya yaklaştıkları her defa ABD'nin siyasi projeyle müdahil olarak süreci kesintiye uğrattığını, Filistin yönetimi ile İsrail arasında başlayan son barış görüşmelerinin de bunu gösterdiğini kaydetti.

İsmail Heniye, konuşmasını, Arap ülkelerinde ikamet eden Filistinli mültecilerin talep etmeleri halinde, Gazze'de iskan edilmeleri konusunda işbirliğine açık oldukları yönünde mesaj vererek tamamladı.

AA

HABERE YORUM KAT