1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IŞİD, Peşmergelerden 3’ünü İnfaz Etti
IŞİD, Peşmergelerden 3’ünü İnfaz Etti

IŞİD, Peşmergelerden 3’ünü İnfaz Etti

Rehin takası talebinde bulunan IŞİD, olumlu cevap almama durumunda infaz edeceğini duyurduğu rehinelerden 3 peşmergeyi infaz ettiğini gösteren bir video yayınladı.

20 Mart 2015 Cuma 12:46A+A-

Elinde tuttuğu 21 peşmergeyi rehin takası yapılmazsa Nevruz'da yakacağı tehdidinde bulunan IŞİD, elindeki 3 peşmergeyi infaz ettiğini gösteren bir video yayınladı.

IŞİD, Rezkar Muhammed Salih, Piştivan Osman Resul ve Hişam Nabil Hurşit adlı üç peşmergeyi başlarını keserek öldürdüğü bir video yayınladı. Peşmergelerin farklı bölgelerde infaz edildiği görüldü.

Press Tv’de yer alan habere göre, videodaki IŞİD mensuplarının Kürtçe konuştuğu duyuldu. Peşmergeler IŞİD’in kontrolü altındaki Musul’da öldürüldü. Videodaki IŞİD mensupları, “İnfazlar, peşmergenin savaş dışı alanlarımıza saldırmasının sonucudur” dedi.

'MEYDAN OKUMA NEWROZU'

Öte yandan, videonun yayınlanmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski başbakanı Berham Salih, bu yılın Newroz’unun, “Meydan okuma Newroz’u” ilan edilmesi için yönetime çağrıda bulundu. Rudaw'da yer alan habere göre, Salih, “Bu Newroz, Kürtlerin IŞİD’e karşı birlikte verdiği mesaj için kutlanmalıdır. Peşmergeyi ve şehitlerin ailesini destekleyin. Kürtler şehit olan peşmergelerin ailelerine destek için birleşmeli ve insanlarımız için daha etkili bir uluslararası yardım için kampanya yürütmelidir” dedi.

PEŞMERGE YAKINLARI KIZGIN

IŞİD tarafından esir alınan peşmerge yakınları; Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

30 Ocak’ta IŞİD tarafından Kerkük’e bağlı Tıl Werd bölgesinde esir alınan peşmergelerin yakınları, bir süre önce peşmergelerin kurtarılacağının ifade edildiğini ancak şimdiye kadar pratikte bir gelişme olmadığını belirttiler.

Esir peşmerge yakınlarının sözcüsü Şeyh Yahya, “Şimdiye kadar kendimizi zor tuttuk. Eğer 24 saat içinde siyasi taraflar ve yetkililer bir açıklama yapmazsa, tavrımız sert olacaktır” şeklinde konuştu.

30 Ocak’ta Tel Werd’de yaşanan çatışmada IŞİD, 17 peşmergeyi alıkoymuştu. IŞİD tarafından 13 Şubat Cuma günü yayımlanan bir görüntüde, yakalanan peşmergelerin Havice’de halk arasında gezdirildiği görülmüştü.

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurt Hikmet ise, son Kerkük çatışmasından önce IŞİD’in elindeki peşmerge sayısının 39 olduğunu, son çatışmada da 15 peşmergenin esir düştüğünü belirtmişti.

Peşmerge yakınları da seslerini duyurmak için 14 Şubat’ta gösteri düzenlemişti.

 

HABERE YORUM KAT