1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IŞİD Irak'ta İlerleyişini Sürdürüyor
IŞİD Irak'ta İlerleyişini Sürdürüyor

IŞİD Irak'ta İlerleyişini Sürdürüyor

IŞİD güçleri Bağdat'a yaklaşırken ABD IŞİD'i kullandığı yöntemler sebebi ile vuramadığı açıkladı.

15 Ekim 2014 Çarşamba 11:35A+A-

Dünyanın dikkatini Suriye'nin Kobani ilçesine çeviren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, bir yandan da Irak'ın başkenti Bağdat'ın kapılarına kadar dayandı. IŞİD, Irak'ın başkenti Bağdat'ın hemen yanında bulunan Diyala kentine girdi. Irak'ta Felluce'yi kontrolü altında tutan IŞİD, sosyal medya hesaplarından Diyala'ya girdiğini duyurdu. Diğer taraftan Irak ordusunun Salahaddin ve Diyala'da düzenlediği operasyonlarda 46 IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi. Diyala, Irak'ın başkenti Bağdad'ın kuzeydoğusuna sadece 100 kilometre mesafede bulunuyor. Bağdad yolu üzerinde bulunan Hit ilçesinde de Irak askerleri geri çekildi. İlçeyi ele geçiren IŞİD, büyük miktarda askeri araç ve mühimmata da el koydu.

ORDU HİT'TEN ÇEKİLDİ

İddiaya göre Irak'ın batısında yer alan Enbar vilayetinin yüzde 80'ini ele geçiren IŞİD, Hit kasabasında kontrolü sağlayarak ilerleyişini sürdürdü. Örgütün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, militanların Diyala'ya da girdiği duyuruldu. Irak ordusu ise, Bağdat'a yakın bir mesafede bulunan Hit ilçesinden 'taktik gerekçesiyle' çekildiklerini açıkladı. Öte yandan yerel kaynaklar, çok sayıda askerin IŞİD'e esir düştüğünü ve Musul'daki gibi bir katliam gerçekleşebileceğini belirtiyor.

IŞİD'den şaşırtma taktiği

IŞİD militanları son günlerde artan hava saldırılarından korunmak için ilginç bir yönteme başvurdu. Kobani'nin üç ayrı noktasında mevzilenen ve ilçe merkezi ile Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye yönelen IŞİD militanları, artan hava saldırılarından korunmak için farklı noktalarda sık sık lastik yakıyor. IŞİD militanlarının yaktığı lastik ile hem YPG güçlerini, hem de savaş uçaklarının bulundukları alana ilişkin şaşırtmayı hedeflediği bildirildi.

On binler evsiz kaldı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, IŞİD'in Irak'ın Enbar bölgesindeki Hit ilçesine son günlerde düzenlediği saldırıların yeni bir sığınmacı dalgasına yol açtığını ifade etti. Bağdad'ın 180 kilometre uzağında bulunan Hit'in IŞİD ve ona bağlı gruplar tarafından hafta sonu ele geçirilmesi üzerine 180 bin kişinin yerinden olduğunu belirten Fleming, bu insanların yine Enbar bölgesindeki diğer şehirlere kaçtığını kaydetti. Fleming ayrıca, IŞİD'in saldırdığı Suriye'nin Kobani ilçesinde 5 bin 400 kişinin Türkiye üzerinen Irak'a geçtiğini bildirdi. BM verilerine göre, Irak, çoğunluğu Kürt bölgesinde olmak üzere 214 bin Suriyeli sığınmacıyı ağırlıyor.

Af Örgütü: Şii milisler katliam yapıyor

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, son aylarda Irak genelindeki Şii militanların özellikle Sünni sivil erkekleri kaçırarak öldürdüğü, bu militanların genellikle silahlı ve Irak hükümeti tarafından desteklenen kişiler olduğu belirtildi. Raporda, militanların işledikleri savaş suçlarından dolayı tamamen cezasız kaldıkları kaydedildi.

IŞİD'E KARŞI MİSİLLEME

Militanların hükümet güçleriyle işbirliği içinde operasyon yürüttükleri öne sürülüyor. Af Örgütü'nün üst düzey kriz danışmanı Donatella Rovera, 'Kimliği saptanamayan çok sayıda ceset, ülke genelinde elleri kelepçeli halde başlarında vurulmuş halde bulundu. Bu kasıtlı, idam tarzı öldürmeye işaret ediyor. Irak hükümeti, militanların rutin olarak böylesine tiksindirici insan hakları ihlallerine izin vererek, savaş suçlarını destekliyor ve ülkeyi paramparça eden tehlikeli bir mezhepçi şiddet döngüsüne doğru itiyor' dedi. Raporda ayrıca, IŞİD'in Irak'ta yayılmasına dikkat çekilirken, militanların haziran ayından beri güçlendiği vurgulandı ve Şii militanların işledikleri cinayetlerin IŞİD'in saldırılarına yönelik bir nevi misilleme olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.

Asuriler de askeri birlik kurdu

IŞİD'in katliam tehdidiyle karşı karşıya kalan Musul'un Tilkeyf ilçesine bağlı Alkuş nahiyesindeki Asuriler, kendi imkanlarıyla askeri birlik kurdu. Almanya'nın Sesi Radyosu'na (DW) konuşan Asuri Demokratik Hareketi temsilcilerinden Yakub Yago, IŞİD'in Şengal (Sincar) katliamlarından sonra Ezidilerin de kendi savunma birliklerini kurduklarını hatırlattı. Asurilerden oluşan silahlı birliğin sayısı şimdilik 100 civarında iken, 2 bini aşkın gönüllünün ise ihtiyaç halinde savaşmak için hazır bekletildiği bildirildi.

Bağdadi'ye sürpriz destek!

Pakistan Talibanı sözcüsü Şahidullah Şahid, yaptığı yazılı açıklamada, kendisi ile örgütün beş önemli komutanının IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlılığını duyurdu. Pakistan Talibanı'nın Haybar Pakhtun Huvah eyaletindeki Peşaver şehri, Hangu ilçesi ve aşiretler bölgesi Orakzay, Haybar, Kurram bölgeleri komutanlarının IŞİD lideri Bağdadi'ye bağlığı ilan edildi. Ancak Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah'ın Bağdadi'ye biat etmediği belirtildi.

IŞİD'i vurmakta başarısız olduk

ABD Başkanı Barack Obama'nın, IŞİD'in önce güçsüzleştirilmesi, ardından da yok edilmesi için bel bağladığı ABD ve koalisyon ülkelerinin hava saldırılarının, Irak ve Suriye'de çatışmalara giren, Irak'ta başkent Bağdad'a, Türkiye ile Suriye sınırındaki Kobani bölgesinde ilerleyişini sürdüren IŞİD'e karşı etkili olmadığı ortaya çıktı. ABC televizyonuna konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, 'Raporlara göre, savaş uçaklarından yalnızca yüzde 10'u bomba atıyor. Hedefleri bulmak daha da zorlaştı mı' sorusuna, 'Bu doğru bir oran mı bilmiyorum. Ama bu rakam doğru ise benim için sürpriz olmaz. Onları hedef olmak zor. Nasıl manevra edeceklerini, toplumu nasıl kullanacaklarını biliyorlar ama bir hedef bulduğumuzda yok edeceğiz' yanıtını verdi.

ABD: Türkiye ile üss görüşmesi sürüyor

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 'Türkiye'deki askeri üs meselesi, Türk ve Amerikan yetkililer arasında görüşmelerin sürdüğü bir konu' dedi. Earnest basın toplantısında Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı. Türkiye ile geniş bir dizi konuda koordinasyon içinde olduklarını kaydeden Earnest, 'Türkiye, kendi topraklarında Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmadaki istekliliğini açıkladı. Taahhüdü memnuniyetle karşılıyoruz' diye konuştu. Earnest bir soru üzerine, 'Türkiye'deki askeri üs konusu, Türk ve Amerikan yetkililer arasında görüşmelerin sürdüğü bir konu' şeklinde konuştu.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum