1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran'ın Müslümanların Eline Geçtikten Sonraki Tarihine Dair...
İran'ın Müslümanların Eline Geçtikten Sonraki Tarihine Dair...

İran'ın Müslümanların Eline Geçtikten Sonraki Tarihine Dair...

Selahaddin E. Çakırgil, yazısında Hz. Ömer zamanında fethedilen İran'ın müslümanların eline geçmesinden sonraki tarihî geçmişine kısaca değiniyor.

23 Ocak 2016 Cumartesi 12:43A+A-

Selahaddin E. Çakırgil, İran'ın tarihi hakkında değerlendirmelerde bulunuyor:

37 yıl önce bugünlerde, İranlı on milyonların hançerelerinden yükselen ’Allahu Ekber!’ sadâlarıyla, dünyayı derinden sarsarak gerçekleşen bir inkılab hareketinden beri İran’la Amerika arasında 37 yıldır var olan yüksek gerilimli ihtilafların ve buna paralel olarak İran’a karşı on yıllar boyu uygulanmakta olan çok yönlü sosyo-ekonomik ambargoların; yapılan uzuun müzakereler ve alınan garantiler sonunda, geçen hafta kaldırılması üzerine, İran yeniden dünya çapında ilgi alanı oluverdi.

*

Bu cümleden olmak üzere, 19 Ocak Salı akşamı, ’Haber Türk’ televizyonunda da, bu konuların ele alındığı bir proğram vardı. 2,5 saat süren bu proğramda, bir em. b.elçi, bir akademisyen ve aslen İranlı olup, T.C. vatandaşlığına geçmiş ve ideolojik yaklaşımı itibariyle laik bir azerî nasyonalisti birisi ve bir de bu satırların sahibi vardı.

*

Sunucunun, İran’ın bugününün anlaşılması için yaşanan tarihî geçmişi anlatmasını ‘fakir’den istemesi üzerine, ilk 45 dakikalık bölümde tarafımdan anlatılanların tekrarı imkânsız ise de.. ‘2500 yıllık geçmiş‘e değinmeden, sadece Müslümanların eline geçmesinden sonraki İran tarihinin bazı nirengî noktalarını burada kısa kısa hatırlamakta fayda var:

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın >>>