1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'ın Büyükelçilik Açıklamasına Yalanlama
İran'ın Büyükelçilik Açıklamasına Yalanlama

İran'ın Büyükelçilik Açıklamasına Yalanlama

Tahran yönetimi, Yemen'deki İran büyükelçilik binasının Suudi savaş uçakları tarafından vurulduğunu, saldırıda bazı elçilik görevlilerinin yaralandığını duyurdu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ise bunu reddetti.

08 Ocak 2016 Cuma 11:23A+A-

İran, Yemen'in Başkenti Sana'daki İran büyükelçilik binasının Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Caber Ensari, bazı görevlilerin yaralandığını ve elçilik binasında hasar oluştuğunu söyledi. Ensari, saldırının "diplomatik misyonları koruyan tüm uluslararası konvansiyonlara aykırı" olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Aseri ise, İran'ın iddiasını araştırdıklarını söyledi. Aseri, hava saldırılarında Husi'lerin Suudi Arabistan'a saldırı düzenlemek için kullandıkları üsleri hedef aldıklarını belirtti. Aseri, Husilerin, sivillerin kullandığı binalarda saklandıklarını, bu binalar arasında 'terk edilmiş elçilik binaları' olduğunu söyledi. 

Ancak soruşturma sonucunda "iddiaların yanlış olduğu ve büyükelçilik çevresinde ya da yakınlarında hiçbir operasyon yapılmadığı" açıklandı.

İran BM'ye taşıyor

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Suudi Arabistan'ın elçiliğimizin bulunduğu bölgeye roket ve hava saldırısı düzenlediği esnada elçiliğimiz yakınlarına bir roket düşmesi sonucu elçilik korumalarımızdan biri ağır yaralandı. Biz bu konuyu programımız içine aldık. Birkaç saate kadar BM'ye ayrıntılı rapor hazırlayarak onları da bu konuya müdahil edeceğiz" dedi.

Kaynak: Reuters, AFP, AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT