1. HABERLER

  2. HABER

  3. Irak'ta Kaçırılan 16 Türkiyeli İşçi Serbest Bırakıldı
Irak'ta Kaçırılan 16 Türkiyeli İşçi Serbest Bırakıldı

Irak'ta Kaçırılan 16 Türkiyeli İşçi Serbest Bırakıldı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 2 Eylül’de Şii bir grup tarafından kaçırılan 16 Türkiyeli işçi serbest bırakıldı.

30 Eylül 2015 Çarşamba 09:46A+A-

İşçilerden ikisi 16 Eylül'de serbest kalmıştı. Kalan 16 işçi de bugün serbest bırakıldı. İşçiler, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi ile birlikte.

irakta_kacirilan.jpg

Başbakan Davutoğlu, serbest kalan işçilerden bazılarıyla telefonda görüştü. Davutoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum. İşçilerimizin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Irak'ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak'ın yanında olmaya devam edeceğiz.".

irak_kacirilan_turkiyeli_isciler_.jpg

Kaçıran Şii Grup Video Yayınlamıştı

Nurol İnşaat firması çalışanı 18 Türkiyeli, Sadr bölgesindeki Habibiye'de stadyum inşaatında görevliydi. Üçü mühendis, on dördü işçi ve biri de muhasebeci olan Türkiyelilerin yanında bulunan Iraklı güvenlik görevlileri, olayın ertesi günü elleri ve ayakları bağlı hâlde bulunmuştu.

Kendilerine Ölüm Mangası adını veren Şii bir grup, işçileri kaçırdıktan 9 gün sonra bir video yayınlayarak taleplerini iletmişti. Grubun talepleri arasında, Kürt petrolünün Türkiye’den ihracatını durdurmak, Suriye'de Ceyş’ul Feth'in (Fetih Ordusu) Fua ve Kefreyya'daki kuşatmalarını kaldırmasını sağlamak ve silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek vardı.

Şii Liderlerden Çağrı Gelmişti

Iraklı Şiilerin en büyük dinî otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türkiyeli işçinin serbest bırakılması çağrısını yaptı. Sistani’nin yazılı açıklamasında: “Kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasını ve bu tür eylemlerin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle eylemler Şiileri ve İslâm’ı kötü gösteriyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr da 18 Türkiyeli işçisinin kaçırılmasını IŞİD'in (Irak Şam İslâm Devleti/DAEŞ) yaptığı eylemlere benzeterek, işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT