1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Iraklı Komutan Şii Milislerin Saldırılarını Doğruladı
Iraklı Komutan Şii Milislerin Saldırılarını Doğruladı

Iraklı Komutan Şii Milislerin Saldırılarını Doğruladı

Irak güçlerine bağlı Dicle operasyon gücü komutanı Abdulemir Zeydi, IŞİD'e karşı savaşan bazı Şii milis grupların sivil yerleşimlerde 'intikam saldırıları' yaptığı iddiasını doğruladı.

02 Aralık 2014 Salı 18:00A+A-

Tuğgeneral Abdulemir Zeydi, Irak güçleriyle birlikte savaşan 'El Haşd El Şabi' (Ulusal Birlikler) isimli milis grupların, IŞİD’in çekildiği bölgelerde ev yakma ve katliam gibi eylemlere giriştiğini doğruladı. Zeydi, çoğu Sünni olan yerleşimlerde bu tip saldırılarda bulunulduğunu söyledi.

Bir süredir farklı çevreler tarafından iddia edilen saldırıların 'intikam' niteliğinde olduğunu belirten Zeydi şunları söyledi: 

"IŞİD bu bölgelerde beş aydan fazla kaldı. IŞİD'den sonra birçok intikam saldırısı gerçekleşti. Bu saldırıları yapanların bir kısmı tutuklandı ve cezalandırıldı.”

Zeydi’nin açıklamaları, 'Irak güçlerinin yanında yer alan gönüllü Şii milislerin sivillere karşı saldırı iddialarını teyit eden ilk resmi açıklama olarak değerlendiriliyor. 

Yerel kaynaklara göre, Bağdat'ın kuzeyindeki Diyala'ya bağlı Celevle'den IŞİD’in çekilmesi sonrası sivillerin evleri ateşe verilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Kasım ayının başında yayınladığı rapor, Hemrin kasabasında 22 Ağustos’ta 34 kişinin katledildiği ve eski başbakan Nuri Maliki yönetiminin IŞİD’i suçladığı Musab Bin Ümeyr cami saldırısını Şii milislerin gerçekleştirdiğini ortaya koymuştu.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre de, Irak hükümetinin desteğini alan Şii gruplar 'savaş suçu' işliyor.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT