1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere'de Faşist Bir Uygulama: Mültecilere Kırmızı Bant
İngiltere'de Faşist Bir Uygulama: Mültecilere Kırmızı Bant

İngiltere'de Faşist Bir Uygulama: Mültecilere Kırmızı Bant

İngiltere'de bir şehirde mültecilerin yemek dağıtımında tanınması için bileklerine kırmızı renkli bantlar takıldı, insan hakları savunucuları eleştirdi.

25 Ocak 2016 Pazartesi 13:43A+A-

İngiltere'nin Galler bölgesindeki Cardiff şehrinde, mültecilerin yemek alabilmeleri için bileklerine takılan kırmızı bantlar tepkilere yolaçtı. Mülteci yurdunda yemek dağıtan özel şirket tarafından takılan bant bileğinde olmayanlara yemek verilmedi.

'Guardian' gazetesinin haberine göre bilekten çıkarılamayan bantlar, dışarda gezdiklerinde taşıyıcılarının mülteci olduklarını belli ediyor ve bu yüzden ırkçılar tarafından hakarete uğrama, tehdit ya da saldırı tehlikesi içinde bulunuyorlar.

Önceden yurtta kalan mültecilerden biri gazeteye konuşarak, burada geçirdiği günlerin hayatının en kötü tecrübesi olduğunu, bileğindeki banttan nefret ettiğini söyledi. Bandı takmak istemediğinde kendisine yemek verilmediğini bildirdi. Yeni gelen mültecilere para yardımı yapılmadığından dışardan yemek almaları ya da kendilerinin hazırlaması mümkün olmuyor.

Bir başka mülteci, dışarda gezerken bazı araç sürücelerinin bantları gördüklerinde, kendilerine hakaret ettiklerini, 'Memleketinize gidin!' diye bağırdıklarını bildirdi. Bir mülteci de bileklerinde taşıdıkları bantların bu toplumda diğerleriyle eşit olmadığını gösterdiğini söyledi.

Sudanlı bir insan hakları savunucusu, bandın ayrımcılık anlamına geldiğini, kendilerine ikinci sınıf insan duygusu verdiğini belirtti. Bileğinde bant taşıyanların, problem olabileceğinden korktukları için insanlarla konuşmaktan korktuklarını kaydetti.

Mültecilere destek verenler de yurt işletmesini yürüten şirkete tepki gösterdiler. Ancak şimdiye kadar uygulamanın aynen devam ettiği bildirildi. Şirketten yapılan açıklamada ise bantlarda herhangi bir sembol ya da logo kullanılmadığı ve İçişleri Bakanlığıyla görüşmeler yapıldığı, mültecilerin yemeklerini kendilerinin yapabileceği yeni yurtlar açılması üzerinde durulduğu belirtildi. Bakanlıktan bantlar konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT