1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. İngiliz sömürgeciliği 40 yılda 100 milyon Hintlinin ölümüne neden oldu!
İngiliz sömürgeciliği 40 yılda 100 milyon Hintlinin ölümüne neden oldu!

İngiliz sömürgeciliği 40 yılda 100 milyon Hintlinin ölümüne neden oldu!

Sadece 1880-1920 yılları arasında 100 milyon Hintlinin ölümüne neden olan İngiliz sömürgeciliği, Hindistan açısından adeta bir yıkım oldu.

06 Aralık 2022 Salı 21:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Dylan Sullivan ve Jason Hickel’in imzasıyla Aljazeera’da yayımlanan bir köşe yazısında, İngiltere’nin 1880-1920 yılları arasında 100 milyon Hintlinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Yazıda, İngiltere’de halkının yüzde 32’sinin ülkenin kolonyal geçmişiyle gurur duyduğu ve İngiliz sömürgeciliğinin diğer kolonilere oranla Hindistan’a refah getirdiğine inanıldığı vurgulandı.

Ekonomi tarihçisi Robert C. Allen’e göre, Hindistan ekonomisinin İngiliz sömürgesi altına girdikten sonra daha kötüleştiği, Hint halkına fayda sağlamaktan uzak olan sömürgeciliğin, aynı zamanda bir insanlık trajedisine de neden olduğu ifade edildi.

Uzmanların İngiltere’nin emperyal gücünün zirvesi olan 1880-1920 yıllarının Hindistan içim yıkıcı olduğu konusunda hemfikir olduğu açıklandı.

İngilizlerin Hindistan’ın kaynaklarına el koyarak ülkenin ekonomik anlamda gerilemesine olduğu ve bu süreçte Hintli üreticiler güç kaybederken, İngiliz imalatçıların güçlendiği bildirilen yazıda, Tarihçilerin ekonomik açıdan zorluk yaşayan on milyonlarca Hintlinin açlıktan öldüğünü ortaya koyduğu belirtildi. 

Sömürge yöneticilerinin milyonları kaynaklardan mahrum bırakarak adeta ölmelerini izlediğinin ifade edildiği yazıda, “Araştırmamız, İngiltere'nin sömürgeci politikalarının 1880-1920 döneminde yaklaşık 100 milyondan fazla ölümle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu uluslararası hukukta emsali da olan doğrudan bir tazminat davasıdır.” ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum