1. HABERLER

  2. HABER

  3. İmralı Heyeti Değişiyor; PKK ve HDP Süreç Dışı
İmralı Heyeti Değişiyor; PKK ve HDP Süreç Dışı

İmralı Heyeti Değişiyor; PKK ve HDP Süreç Dışı

Türkiye Hükümeti’nin “Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı”ndaki 303 madde, 20’şer maddeden oluşan 5 başlık altında toplanarak son şekline kavuşturulacak.

28 Ocak 2016 Perşembe 17:19A+A-

Master plan, bugün Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş başkanlığındaki bakanlar zirvesinde son bir gözden geçirmenin ardından Başbakan Davutoğlu’na sunulacak

 

Farklı bakanlıkların ve kamu kurumlarının görüşleriyle bürokratların hazırladığı taslak planda, özellikle devlet-millet bağını güçlendirmekten ziyade bu bağı zayıflatacak maddelerin ayıklanması kararlaştırıldı.

 

Eylem planındaki maddeler sadeleştirilip 20’şer maddelik 5 konu başlığında 100 maddeden oluşacak.

 

Kulislere göre, master plan özetle şu unsurlardan oluşuyor:

 

-“Bu planda asla vatandaş için ‘teröre destek veren-vermeyen’ gibi bir ayrıma gidilmeyecek. Terörle mücadelenin ekonomik, sosyal boyutları, operasyonlar tamamlandıktan sonra rehabilitasyon adımları, idari tedbirler, milli birlik ve kardeşliği, devlet-millet bağını güçlendirecek adımlar bu planda yer alıyor.”

 

-“Süreçle ilgili halk odaklı bir çözümden söz ediliyor. Planın felsefesi; hendekle, barikatla çözümü benimsemeyen halkın yaralarının sarılması ve mutluluğu üzerine kurulu.”

 

-“Halkın sorunlarının çözümü için ülke genelinde demokratikleşme adımlarının yanı sıra; ekonomik paketler çıkarılacak, düzenlemeler yapılacak. Bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanacak.”

 

-“Kamu güvenliği tam manasıyla tesis edildikten sonra diğer konuların konuşulması söz konusu. Kürt vatandaşların beklentileri, demokratik reformlar, insan hakları adımları, yeni Anayasa düzleminde ele alınacak.”

 

-“En çok merak edilen, geçmişteki gibi ‘Öcalan devreye girebilir mi?’ sorusuna Ankara’da, ‘Bu sürece katkı sağlamak isteyen, söyleyecek sözü olan herkes konuşabilir ancak bir masa kurulması, müzakere süreci başlatılması söz konusu değil. Şu anda gündemde değil’ yanıtı veriliyor. İmralı’ya ziyaretler başlasa bile mevcut isimlerin olmayacağı kesin.”

 

-“Operasyonlar bittikten sonra atılacak adımlara ilişkin devletin zirvesinde iki farklı görüş hâkim. Birinci plana göre; nisan-mayıs gibi sivil toplum örgütleri, HDP dışındaki farklı siyasal yapılanmalar ve kanaat önderleri üzerinden bir sürecin başlatılması, Abdullah Öcalan’ın kendisi isterse bu sürece dahil olması konuşuluyor.”

 

-“Bunun zıddı olan ikinci görüş ise kesinlikle bir masa kurulması ya da müzakereyi çağrıştıracak adım atılmaması yönünde. Böyle bir girişimin örgütü ve Kandil’i güçlendireceği, eline koz vereceği ifade ediliyor.”

 

RUDAW

Etiketler :

HABERE YORUM KAT