1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İBB, İŞKUR’dan gizli işçi alımı yapmış
İBB, İŞKUR’dan gizli işçi alımı yapmış

İBB, İŞKUR’dan gizli işçi alımı yapmış

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 489 kişinin alım yapıldığı işleri "İŞKUR’a bildirmediği" ve "sehven oldu" dediği öğrenildi. Yapılan denetimler sonucu haksız işten çıkarmalar ile gündem olan İBB'nin işçi alımlarını İŞKUR'dan gizlediği öğrenildi.

21 Ocak 2022 Cuma 13:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın denetimleri kapsamında İBB'nin iştirak şirketi olan İstanbul Personel Yönetim A.Ş.'nin (İSPER) 489 işçiyi İŞKUR'a bildirmeden işe aldığı belirlendi.

Yapılan ihbar neticesinde İBB'nin iştirak şirketi İSPER'e denetleme yapıldı. İSPER'in İŞKUR'a bağlı bulunduğuna ait belge bulunmasına rağmen kararname ile kadroya geçirilen işçilerin belediye bünyesinde çalıştırılmaları gerekirken başka şirketlerde çalıştırıldığı ifade edildi.

Belediye bünyesindeki diğer şirketlere yine İSPER aracılığıyla eleman temini yapıldığı belirtilirken, belediye bünyesindeki firmaların işçi alımının da İŞKUR'a bildirilmediği ortaya çıktı.

İhbarda yer alan iddiaların araştırılması için görevlendirilen müfettişler İSPER'in 9 Şubat 2021'de işçi ücretlerinin düşürülmesi konusunda inceleme teftişi geçirdiğini tespit etti.

İSPER ayrıca 11 Mayıs 2020'de İŞKUR'a başvuruda bulunarak Özel İstihdam Bürosu kurmak için izin belgesi talep etmiş İŞKUR’un bu talebi kabul ettiği ve söz konusu belgeyi İSPER'e verdiği belirlendi.

İSPER, İŞKUR'a bilgi vererek işçi tayini yapılması için faaliyet gösteren Özel İstihdam Bürosu'nun yükümlülüğünü yerine getirmediği yönünde yapılan incelemeler neticesinde usulsüzlük yaptığı belirtilerek uyarılmış.

Müfettişlerin incelemesine göre İSPER'in 73 ayrı SGK dosyası üzerinden toplamda 15 bin 274 işçinin istihdam edildiğini tespit edildi.

Müfettişler 15 iş yerinde toplamda 51 işçi ile görüşme yaptı. Görüşmeler sonucunda İSPER'in 489 işçiyi İŞKUR'a işe alım ilanı vermeden gizlice aldığı ve bu durumu da İŞKUR'a bildirmediği tespit edildi.

Konuyla ilgili İSPER yetkilileri tarafından müfettişlere yapılan beyanda ise, İSPER tarafından yapılan 489 kişilik işçi alımının pandemi döneminde aciliyetten dolayı yapıldığının ve işe alım ilanlarının İŞKUR'a bildirilmemesinin sehven olduğu ifade edildi.

Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’den bugüne kadar 13.312 işçi çıkarıldığı aktarılırken, 44.995 yeni işçi alımı yapıldığı da kayıtlara geçmişti.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum