1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus Cezaevindeki Mahkûmlar Öldürülebilir!
Humus Cezaevindeki Mahkûmlar Öldürülebilir!

Humus Cezaevindeki Mahkûmlar Öldürülebilir!

Suriye’de Halep ve Humus hapishanelerinde başlayan ayaklanmaların ardından baskın kaygısı yaşanıyor.

24 Temmuz 2012 Salı 13:52A+A-

Esed’e bağlı Suriye askerleri başkent Şam ve Halep'te kontrollerinden çıkan bölgeleri geri almak için muhalif güçlerle çatışıyor. Son üç günde 1200 kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Halep ve Humus'taki hapishanelerde ayaklanmalar çıktığı, mahkumların kaçmaya çalıştığı haber alındı. Halep hapishanesindeki ayaklanmada 9 mahkumun öldüğü bildirildi.

Muhalif gruplar, güvenlik güçlerinin Humus cezaevine baskın düzenleme tehdidinde bulunduğunu aktarıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "silahsız polislerin firar ettiği ve mahkumların direnişe geçtiği Humus cezaevinden patlama ve yangın haberleri" alındığını açıkladı. Hükümet yetkilileri polis birimlerinden firar olduğu haberlerini yalanladı.

Humus Hapishanesinde Felaket Yaşanabilir!

Yerel Eşgüdüm Komisyonu, Humus hapishanesindeki koşulların felaket boyutlarına ulaştığını kaydetti. Askeri birliklerin bir katliam planladığını savunan grup, mahkumların "topluca öldürülmesi"nin önlenmesi için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Bu arada Suriye devlet televizyonu, hükümet birliklerinin başkent Şam'da, geçen hafta direnişçilerin kontrolüne geçen bölgelerin büyük bölümünde kontrolü yeniden sağlandığını iddia etti. Televizyon kentin güneyindeki Nehr İşa mahallesinden görüntüler yayınladı. Bu görüntülerde çatışmalar sırasında katledildiği iddia edilen direnişçilerin cesetleri görülüyor. Yayımlanan filmde ayrıca, Şam'ın yeniden ele geçirilen mahallelerinde askerlerin kapı kapı evlere baskın düzenlediği görüntüleniyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun da hafta sonunda Halep kentinde yeni bir saldırıya giriştiği ve şimdi hükümet yanlısı askerlerle muhalif gruplar arasında çatışmalar yaşandığı, gece boyunca bölgede ağır topçu bombardımanı ve roket ateşi duyulduğu belirtildi.

Türkiye-Suriye sınırında bulunan BBC muhanbiri Wyre Davies, Halep'i kaybetmenin Şam yönetimi için çok önemli bir darbe olacağını, dolayısıyla hükümetin direnişçilerin ilerleyişini durdurmak için ağır silahları devreye sokmaya kararlı olduğunu belirtiyor.

3 Günde 1200 Ölü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Pazar'dan bu yana Şam'da 1200'ü aşkın insanın öldüğünü belirtiyor.

HABERE YORUM KAT