1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus Boşaltılıyor
Humus Boşaltılıyor

Humus Boşaltılıyor

Suriye’de rejim güçleri ile muhalifler arasında Birleşmiş Milletler’in gözetiminde varılan anlaşmanın ardından Humus’taki aileler kenti terk etmeye başladı.

03 Mayıs 2014 Cumartesi 23:38A+A-

Suriye'de kuşatma altındaki Humus'un merkezinde kontrol tamamen rejimin eline geçmek üzere.

Cuma günü varılan anlaşma gereği muhaliflerin boşalttığı kontrol noktalarına konuşlanan rejim güçleri, halk Humus'u boşaltırken denetleme yapıyor. Bölgede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri de tahliyeyi izliyor. 

Al Jazeera kaynaklarına göre rejim güçleri kuşatma altındaki eski şehirden ayrılmak isteyen bazı kişileri tutukluyor. 

Eski şehrin dışında ise uluslararası yardım kuruluşlarının araçları bekliyor. Muhaliflerin çekilmesinin tamamlanmasının ardından, içerideki yaralılar için ambulanslarla doktor ve hemşirelerin girişine izin verilecek. 

Yardım kuruluşları aynı zamanda kentte kalmaya devam eden ailelere de yardım dağıtmak için hazır bekliyor.

“Başka seçenek yoktu”

Taraflar arasında varılan ateşkes anlaşmasının süresi pazar sabahı doluyor. Çekilme ve yardım işlemlerinin bu süre içinde tamamlanması gerekiyor. Eski şehirden ayrılan muhalifler Humus'un kuzeydoğusundaki güvenli bölgelere geçecek. 

Anlaşmaya göre çekilme ve yardım işlemlerinin tamamlanmasının ardından muhalifler ellerinde esir bulunan bazı İranlıları teslim edecek, rejim de karşılığında elindeki muhalifleri takas edecek.

Esed rejimi uzun zamandır bölgeye gıda malzemelerinin girişini engelleyerek, açlığı önemli bir silah olarak kullanıyor ve muhalifleri bu yolla ateşkese zorluyordu. 

Muhalifler Humus'ta çok az seçeneklerinin olduğunu ve son altı aydan bu yana gönülsüz de olsa ateşkesi düşündüklerini söyledi.

Lübnan sınırına yakın olan Humus, üç yılı geride bırakan Suriye savaşının kalbi olarak biliniyor. En şiddetli çatışmaların gerçekleştiği bölgeye, Lübnan'dan da giriş çıkışlar oluyor. Hem muhaliflere yardım eden gruplar, hem de rejimin yanında yer alan Hizbullah, Lübnan'dan gelerek Humus'taki çatışmalara katılıyor.

Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum