1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Hukukçulardan Yargıtay’ın Can Atalay ve AYM kararına tepki
Hukukçulardan Yargıtay’ın Can Atalay ve AYM kararına tepki

Hukukçulardan Yargıtay’ın Can Atalay ve AYM kararına tepki

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, AYM Eski Ropörtörü Anayasa Hukuku Profesörü Osman Can ve hukukçu Adem Sözüer Yargıtay'ın Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi.

09 Kasım 2023 Perşembe 10:52A+A-

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir ilke imza attı ve Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Can Atalay'ın daha önceden mahkumiyet kararını onayan daire önceki kararının doğru olduğunu öne sürerek AYM'nin ihlal kararına uyulmamasına hükmetti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay'ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için TBMM'ye bildirimde bulundu.

AYM kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hem ret kararı hem de AYM üyelerini 'anayasayı ihlal' ile suçlaması, Türkiye tarihinde bir ilk. Daire, kararında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'la özdeşleşen 'yargısal aktivizm' sözlerine de yer verdi. Kararda, AYM'nin vesayet makamı gibi davrandığı ileri sürüldü. Ayrıca, AYM'nin Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerini tehdit ettiği de iddia edildi. Oy birliğiyle alınan kararda Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, ile daire üyeleri Hakan Yüksel, Mustafa Doğru, Şerafettin Saka ve Mustafa Karayıldız'ın imzası bulunuyor.

SELÇUK: İNANMIYORUM, OLAMAZ

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararı ve yaptığı suç duyurusunu Gazete Duvar'a değerlendirdi. "Yargıtay'da böyle bir karar verilebileceğine ben inanmıyorum. Bu olamaz" diyen Selçuk, Türkiye'de kavram kargaşası olduğunu vurguladı.

'HERKES UYMAK ZORUNDA'

Türk hukuk sisteminin Anglosakson sistemden farklı olduğuna ve aslında Türkiye'de yüksek mahkemenin olmadığını ifade eden Selçuk, Yargıtay'ın da, Danıştay'ın da Anayasa Mahkemesi'nin de eşit olduğunun altını çizdi. Selçuk, anayasanın 153. maddesine dikkat çekerek, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkes uymak zorundadır" ifadelerini kullandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Can Atalay'la ilgili kararında AYM'ye "Sınırlarını aştın" demesinin de yanlış olduğunu ifade eden Selçuk, "AYM hak ihlalleri konusunda yetkili makamdır. Ortada bir hak ihlali varsa burada son sözü söyleyecek olan AYM'dir" diye konuştu.

"DEVLETİN ÇÖKÜŞÜNÜ BAŞKA NASIL TARİF EDEBİLİRİZ"

Anayasa Mahkemesi Eski Ropörtörü Anayasa Hukuku Profesörü Osman Can da Yargıtay'ın AYM kararına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Can, şu ifadeleri kullandı:

"Cümle kurmakta zorlanıyorum. Anayasa Mahkemesi anayasal yetkisini kullandığı için, anayasal yetkisine aykırı davranan Yargıtay tarafından suçlanıyor ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. Devletin çöküşünü başka nasıl tarif edebiliriz ki?"

"HSK DEVREYE GİRMELİ"

Yargıtay'ın Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına hukukçu Adem Sözüer'den de tepki geldi. HSK'nın devreye girmesi gerektiğini belirten Sözüer, "AYM'nin Can Atalay kararının uygulanması sağlanmalı" dedi.

Sözüer'in açıklaması şöyle;

"Anayasal yetkiyle görev yapan Anayasa Mahkemesinin kararlarının uygulanmasını önleme fiilleri, sadece Anayasa Mahkemesini değil tüm yargı sistemini işlevsiz bırakmak girişimidir. Krizin daha da derinleşmemesi için, HSK devreye girmeli, AYM'nin Can Atalay kararının uygulanması sağlanmalıdır.”

HABERE YORUM KAT