1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Hollanda Medyasında Peşmerge İtirafı
Hollanda Medyasında Peşmerge İtirafı

Hollanda Medyasında Peşmerge İtirafı

Peşmerge komutanının yakaladıkları IŞİD savaşçılarını infaz ettiklerine dair sözleri “destek verilmesi gereken mağdur Kürtler” imajını sarstı!

06 Kasım 2014 Perşembe 15:18A+A-

HAKSÖZ-HABER

IŞİD sıklıkla Batı medyasında esir askerleri topluca öldürmekle suçlanıyor ama bu kez Batı’nın desteklediği bir güç aynı suçlamanın muhatabı!

IŞİD’e karşı Batı'nın açık desteğini alan Irak Kürtleri savaş suçu işlemekle suçlanıyor. Hollanda’da yayınlanan Nieuwsuur adlı televizyon programında 24 Ekim’de yayınlanan bazı görüntüler peşmerge güçlerinin yakaladıkları IŞİD savaşçılarını esir almak yerine öldürdüklerine ve IŞİD’e destek veren Araplardan intikam almak amacıyla Arapların evlerini yakıp yıktıklarına dair iddiaları gündeme getirdi.

Arap ve Kürt nüfusun birlikte yaşadığı ve daha önce IŞİD’in eline geçmiş ama bilahare Kürdistan Bölgesel Yönetimince geri alınmış bazı bölgelerde yaşanan bazı hadiselerin Irak Kürtlerini zor duruma sokacağı görülmekte.

Programda Serdar Dosky adlı, aynı zamanda Hollanda vatandaşı da olan Kürdistan Halk Savunma Güçleri komutanının IŞİD savaşçılarını esir almadıklarına ilişkin sözleri dikkat çekti. Serdar Dosky Hollanda Sosyalist Partisi’nin eski bir üyesi. 2005 yılında Hollanda’dan ayrılıp Irak Kürdistanı’na yerleşmiş.

Programda muhabir Jan Eikelboom’a kameranın çekim yapmadığını zannederek aynen şunları söylüyor: “Onlara kurşun veriyoruz. Bir kurşun 50 cent ediyor. Ve ikinci bir kurşun daha veriyoruz ki, başımızdan defetsinler.”

Oysa o anda kamera çekimde ve Hollandalı muhabir soruyor: “Yani esir almıyorsunuz?”

Bunun üzerine Serdar Dosky şöyle söylüyor: “Yok hayır, sadece benim güçlerim değil, işin doğrusu hiçbir yerde! Dürüst olmak gerekirse esir almak istemiyoruz.”

Bu yayın üzerine Sosyalist Parti’den milletvekili Harray van Bommel ve İşçi Partisinden Michiel Servaes konuyu parlamento gündemine taşıyarak Hollanda hükümetinin insan hakları ihlallerini araştırmak üzere Kürt yönetimine baskı yapmasını talep ettiler.

Aynı zamnda Dosky’nin arkadaşı da olan Sosyalist Parti milletvekili Van Bommel telefonla konuştuğu Dosky’nin kendisine sözlerinin doğru olmadığını, sadece sert görünmeye çalıştığını söylediğini ama kendisinin konunun mecliste araştırılması gerektiğine inandığını ifade etti. Görüştüğü Kürdistan yetkililerinin de durumdan çok üzgün olduklarını ekledi.

Hollanda savcısı Bart den Hartigh ise Radio 1’e verdiği demeçte eğer iddialar doğrulanırsa Dosky’nin savaş suçu işlemekten soruşturulacağını ama bu araştırmayı yapmak üzere savaş bölgesine insan göndermelerinin çok zor olduğunu söyledi.

Tartışma genelde ortak düşman IŞİD’e karşı Batı’da gayet olumu bir imaja sahip Irak Kürtlerini de çok kızdırmış görünüyor.

Öte yandan Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü)’nden Donatella Rovera araştırma yapmadıkları için bu konuda ellerinde yeterli delil olmadığından bir şey söyleyemeyeceğini ama geçtiğimiz hafta Perşembe günü ziyaret ettiği Barzanke köyünde şahit olduğu tahribatın açık olduğunu söyledi.

Peşmerge güçlerinin Sünni Araplar geri dönmesinler diye Araplara ait tüm evleri yaktıklarını söyleyen Rovera bu tür eylemlerin savaş suçu olduğunu hatırlattı.   

MEE’den (1 Kasım 2014) Çeviran: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum