1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Hezimet ABD askerlerini Afganistan'dan, Biden'ı gazetecilerden kaçırdı!
Hezimet ABD askerlerini Afganistan'dan, Biden'ı gazetecilerden kaçırdı!

Hezimet ABD askerlerini Afganistan'dan, Biden'ı gazetecilerden kaçırdı!

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi ve ülkedeki son durum hakkında tüm sorumluluğu Afgan yönetimi ile güvenlik güçlerine atarken, Afganistan'dan çekilme kararının sonuna kadar arkasında olduğunu vurguladı.

17 Ağustos 2021 Salı 10:56A+A-

Taliban'ın ülkeyi kısa sürede kontrolüne alması konusunda topu Afgan yönetimine ve güvenlik güçlerine atan Biden, "Afganistan'ın siyasi liderleri kendi halkları için bir araya gelmeyi ve ülkelerinin geleceği için müzakere etmeyi başaramadı." dedi.

ABD'nin Afganistan'daki yenilgisini bir zafer gibi sunmak isteyen Biden başarılı olmadığı gibi, çekilmeye ve Afganistan'daki son duruma dair konuşmasını yapan Biden, konuşma metnini hızla okuduktan sonra gazetecilerden soru almadığı gibi gazetecilerin yoğun soru bombardımanı arasında kürsüden hızla uzaklaştı.  

Biden, ülkedeki olayların çok hızlı geliştiğini belirttikten sonra, "Afgan siyasi liderler vazgeçip ülkeyi terk etti. Afgan ordusu çöktü. Geçen hafta yaşanan olaylar, ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığını sona erdirme kararının doğru olduğunu gösterdi, çünkü Afgan güçlerinin kendileri için savaşmaya gönüllü olmadıkları bir yerde siz savaşamazsınız ve savaşmamalısınız." değerlendirmesini yaptı.

Halen Kabil Havalimanı'nda devam eden tahliye operasyonuna da değinen Biden, şu anki en önemli amaçlarının ülkedeki Amerikalıları ve ABD'ye yardım eden Afganları güvenli bir şekilde Afganistan'dan çıkarmak olduğunu söyledi.

Taliban'ın Afganistan'daki hızlı ilerleyişi Afgan kökenli Amerikalıları, eski generalleri ve bazı politikacıları, Amerikan askerlerini kısa sürede geri çekme kararından dolayı Başkan Joe Biden'ı suçlamaya yöneltti.

Biden'ı eleştirenler, ABD'nin müdahil olduğu en uzun süreli savaşta 20 yıllık çabaları ve fedakarlıkları sildiğini, son gelişmelerin insani krize yol açtığını ve ABD'nin itibarını zedelediğini söylüyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum