1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hedef Hem IŞİD Hem de PYD Koridorunu Engellemek
Hedef Hem IŞİD Hem de PYD Koridorunu Engellemek

Hedef Hem IŞİD Hem de PYD Koridorunu Engellemek

Ankara ve ÖSO, IŞİD’in el-Bab’dan kovulmasının yanı sıra Menbiç ve Tel Rıfat arasını ele geçirip batıdaki Afrin’e doğru olası PYD koridorunun güneyden örülerek oluşturulmasını önlemek de istiyor.

06 Eylül 2016 Salı 13:11A+A-

Al Jazeera’de yer alan habere göre, Cerablus operasyonunun en önemli gruplarından Sultan Murad Tugayı komutanı Yusuf Salih, el-Bab operasyonu için hazırlıkların tamamlandığını, Mare ve Çobanbey üzerinden güneye doğru inileceğini söyledi. Suriye’nin kuzeybatısında Beşşar Esed rejimiyle savaşan Sultan Murad’ın birliklerinden bir kısmı da operasyon için bölgeye kaydırıldı. Salih, bunun için Ankara’dan haber bekledikleri bilgisini verdi:

“Şimdiki hedefimiz güneye inmek. el-Bab’ı IŞİD’den temizleyeceğiz. Ancak orada YPG unsurları da var. Bu sebeple Ankara ve Washington arasında uzlaşmanın sağlanmasını ve Ankara’dan haber gelmesini bekliyoruz. Operasyon başladığında sâdece Ankara değil, ABD öncülüğündeki koalisyon da destek verecek.”.

Washington, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli ÖSO birliklerinin Amerika destekli YPG ile çatışmasını istemiyor. Ancak Ankara ve ÖSO, IŞİD’in el-Bab’dan kovulmasının yanı sıra Menbiç ve Tel Rıfat arasını ele geçirip batıdaki Afrin’e doğru olası PYD koridorunun güneyden örülerek oluşturulmasını önlemek de istiyor. Bu sebeple uzlaşma beklenirken çoğunluğunu PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu “Demokratik Suriye Güçleri”nin (DSG) de el-Bab’a ilerlememesi gerektiği konusunda ÖSO ve Ankara uyarıda bulunuyor.

ÖSO komutanı Salih, “Washington-Ankara anlaşmasını bekliyoruz ama bu esnada YPG'nin Afrin veya Menbiç’ten kendi kendine karar verip de el-Bab'a yürüdüğünü görürsek biz de ilerleriz, o zaman ABD desteği olmayabilir ama TSK desteğiyle DSG'yi durdurmaya gideriz. Hem IŞİD hem YPG ile savaşacak gücümüz var.” diyor.

ÖSO kaynakları, şimdilik Menbiç’in hedef olmadığını, şehrin geleceğiyle ilgili görüşmelerin de Ankara ve Washington arasında sürdüğünü söyledi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum