1. HABERLER

  2. HABER

  3. HDP'den Süreçten Dönüş Yok Mesajı
HDP'den Süreçten Dönüş Yok Mesajı

HDP'den Süreçten Dönüş Yok Mesajı

Lice olayları ve Diyarbakır'daki bayrak indirme krizinin ardından HDP Meclis grubunu Lice'de olayların çıktığı yerde topladı.

10 Haziran 2014 Salı 13:59A+A-

HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü Meclis iki protestocunun öldüğü Lice'de yaptıkları Meclis grup toplantısında çözüm sürecinden geriye dönüş olmayacağı mesajını verdiler. 

İlk konuşmayı yapan Sebahat Tuncel, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı sürecin tüm Türkiye'de kabul gördüğünü, insanların barış sürecine destek verdiğini söyledi. Tuncel, süreçteki aşamaları anlatırken, Kürt tarafının adımlarına karşın, hükümetin somut adım atmadığını savundu: 

"İlk iki aşama güven artırıcı adımlardı. Birincisi Kürt hareketinin yapması gerekenler. Geri çekilme ve ateşkes. Kürt hareketi bunu büyük ölçüde ortaya koydu. İkincisi devletin güven artırıcı adımlarıydı. Müzakere sürecinin ilerlemesi için yasal düzenleme, kalekol inşaatlarına son verilmesi ve Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması adımları atılmalıydı"

Tuncel, Öcalan'ın çözüm sürecinin sürekli sabote edilebileceğine dair uyarılar yaptığını hatırlatırken, "Ne zaman çözüm konusunda bazı çalışmalar yaptık, bazı güçler devreye girdi ve süreç engellendi. 7 kez ateşkes bozuldu. Yeni bir aşamadayız. Biz artık savaş istemiyoruz." diye konuştu. 

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre 341 karakol inşaatının ihale edildiğini, bunlardan 102'sinin inşaatının tamamlandığını söylerken, "Madem barışacağız neden kalekol yapıyorsunuz?" dedi. 

Tuncel, Diyarbakır 2. Hava Komutanlığı'nda Türk bayrağının indirilmesini 'provokasyon' olarak niteledi, "İnsanlar cenazeleriyle uğraşırken, birileri süreci sabote etmek için bir girişimde bulundu. Biz hiçbir halkın değerlerine saygısızlık etmeyiz. Karşılıklı saygı Türkiye demokrasisi için olmazsa olmazdır" diye konuştu. 

Muhelefetteki MHP ve CHP'yi de eleştiren Tuncel, "MHP ve CHP, eğer bu ülkede 76 milyonun sorumluluğunu taşıyorlarsa, batıyı Kürtlerle karşı kışkırtmaktan uzak dururlar" dedi. Tuncel bir söylentiyle 150 Alevi'nin öldürüldüğü 1978'deki Maraş katliamını anımsattı. 

HDP'li vekil anamuhalefetteki CHP'yi de Kürt sorununa çözüm konusunda projesiz olmakla itham ederken, "Kılıçdaroğlu'na televizyonda 'Çözüm için üç adım ne olmalıdır' diye soruyorlar.  Sayın Kılıçdaroğlu 'Yüzde 10 barajı kaldırılsın sonrasını unuttum' diyor.  Böyle bir anamuhalefet başkanı olur mu?" dedi. 

Tuncel'den sonra konuşan Ertuğrul Kürkçü ise, Türk bayrağının indirilmesi sonrası hükümetten gelen tepkileri eleştirdi."Daha dün dağa çıkmış çocuklar için HDP’ye başvuranlar, bir çocuk öldürülmedi diye kuvvet komutanlarına saydırıyor" ifadelerini kullandı. 

Kürkçü çözüm sürecinden bundan böyle geri dönüş olmayacağanı vurgularken, "Yeniden sabotajlar olabilir ama asla ırmaklar geriye doğru akıtılamazlar. Irmakların menderesler, kıvrımlar çizebilirler ama ırmakların artık başka bir yönde aktığı gerçeği değişmez" dedi. 

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT