1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas’ın Batı Şeria’da Seçime Girme Detayları
Hamas’ın Batı Şeria’da Seçime Girme Detayları

Hamas’ın Batı Şeria’da Seçime Girme Detayları

Ebu Merzuk, Hamas’ın Batı Şeria’da seçime girme detaylarını paylaştı.

05 Ağustos 2016 Cuma 00:11A+A-

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi üyelerinden Musa Ebu Merzuk, belediye seçimlerine yönetime ortaklığı tescil etmek ve milli çıkarlar gereği katıldıklarını açıkladı.

Ebu Merzuk, Filistin Enformasyon Merkezi'ne verdiği röportajda, Hamas'ın aday listelerinin gerekli deneyime ve yeterliliğe sahip kişilerden oluşacağını söyledi.

Belediye seçimlerinin yerel yönetimlerin kalkınması ve gelişmesi için büyük bir fırsat olduğunu belirten Ebu Merzuk, Batı Şeria’da seçim yarışının eşit şartlarda yapılmayacağı konusunda ciddi endişeler bulunduğunu ifade etti.

Merkez Seçim Kurulu ve Filistinli gruplarla sağlanan anlaşmanın özgür bir şekilde ve adaylar için eşit şartlarda seçimlerin yapılmasını gerektirdiğine işaret eden Ebu Merzuk, belediye seçimlerinin başkanlık ve milletvekili seçimlerine hazırlık niteliğinde olduğunu bildirdi.

Ebu Merzuk, Hamas'ın uzlaşı anlaşması uyarınca başkanlık ve milletvekili seçimlerinin de yapılmasını istediğini açıkladı.

Ebu Merzuk ile yapılan röportaj şöyle:

Hamas’ın seçime katılmasındaki faktörler nelerdir?

Birinci sırada milli faktörler gelmektedir. Yönetime ortaklığı tescil etmek, yeni ufuklar açmak gibi. Hamas, halkın iradesinin önündeki engel değildi. Bilakis eskiden beri halkımız için yapılması mümkün olabilecek her şeyi yapmaya çalışmıştır.

Hamas, Batı Şeria’daki seçimlere nasıl katılacak?

Batı Şeria’da özel durumlar var ve Gazze’ye benzemiyor. Fakat Hamas, daha önce de engelleri aşıp başarıya ulaştı. Bu yüzden de Hamas, gerekli deneyime ve yeterliliğe sahip kişilerden oluşan listeleri destekleyecek, kendi listeleriyle seçime girmeyecek.

Batı Şeria’da seçim yarışının eşit şartlarda yapılmayacağı konusunda ciddi endişeler bulunuyor. Bu konuda ne yapacaksınız?

Bu konuda ciddi endişeler var. Fakat seçim kurulu, diğer gruplar ve halkımızla birlikte bu konuda atılacak çeşitli adımları kararlaştırdık. Atılan adımlardan birisi herkesin imzaladığı şeref anlaşması. Bu anlaşma; seçim özgürlüğü, adaylara eşit fırsatlar tanınması ve bunları engelleyecek girişimleri hep beraber karşı çıkmak gibi maddeler yer alıyor.

Seçim sonuçlarından ne bekliyorsunuz?

Hamas, seçimlerden hizmet ve yerel kurullarda büyük bir kalkınma bekliyor. Ayrıca genç kadrolar başa gelecek ve güçlerini halk için kullanacaklar. Bu noktada da gerekli deneyime ve yeterliliğe sahip kişileri aday olmaya davet ediyoruz.

Belediye seçimlerinden sonra Filistin sahnesi nasıl olacak?

Öncelikle seçimler, demokratik teamüllere ve verilen sözlere uygun yapılması halinde halkın iradesine saygı duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Seçim sonrasında ise başkanlık ve milletvekili seçimlerine hazırlık olarak görüyoruz. Zaten imzaladığımız uzlaşı anlaşması da bunu öngörüyor.

Filistin Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT