1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Halid Meşal, Mısır'da Konuştu
Halid Meşal, Mısırda Konuştu

Halid Meşal, Mısır'da Konuştu

Hamas lideri Halid Meşal, Binyamin Netanyahu'nun ateşkes istediğini açıkladı.

20 Kasım 2012 Salı 04:07A+A-

Mısır'ın başkenti Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Hamas lideri Halid Meşal, İsrail'in Gazze saldırısıyla amaçladıklarına ulaşamadığını ve bunun da Filistin halkının kararlılığını artırdığını belirtti.

Halid Meşal, Netanyahu'nun Amerikalılar ve Avrupalılar aracılığıyla ateşkes talebinde bulunduğunu ifade etti.

Bu saldırıyla İsrail'in birçok şeyi amaçladığını söyleyen Meşal, "İsrail Başbakanı Netanyahu bu saldırıyla, Ahmed el Cabiri'yi öldürmek istedi. İsrail, Direnişin alt yapısını havaya uçurmak istedi. Mısır yönetimini denemek istedi. Demir Kubbe'yi test etmek istedi" diye konuştu. Meşal, "ABD seçimleri İsrail için bir sürpriz oldu. İsrail'in halkı var, silahı var ama sabrı yok" diye konuştu. 

İşte Meşal'in konuşmasından satır başları:

"Bu düşman her şeyden korkuyor, hesapları boşa çıktı.

Biz onlar gibi askeri güce sahip değiliz, ama iradeye sahibiz; onların iradesi yok askeri gücü var, bizim irademiz var askeri gücümüz yok. Biz ilerleyeceğiz, İsrail geri çekilecek, onları yeneceğiz.

Netanyahu'nun hesapları tutmayınca çocukları öldürmeye başladı. Netanyahu savaş suçlusudur. Çocukları öldürerek, sivilleri öldürerek savaş kazanmak istiyor. 6 gün oldu; düşman, çocukların kanında boğuluyor, televizyon kanallarını vuruyor, gazetecileri tebrik ediyorum, her şeyi kaydediyorlar...

Bizi kara savaşıyla tehdit ediyor, yapabilir ama bu onlar için gezi olmaz. Netanyahu siyasi olarak kaybeder, Netanyahu seçimi kaybeder...

Mısır, Türkiye ve Katar gibi ülkelere uluslararası baskı yapılmasını istiyor. Kara harekatı isterse başlatabilir, silahtan korkmayan halkımız tehditten hiç korkmaz.

Hamas veya Gazze halkı ateşkes istemedi, İsrail istedi... Gazze'de öldürülenler ateşkes istemiyor, isteklerinin gerçekleşmesini istiyor.

Kardeş Mısır yönetimi Gazze halkına yardım ediyor.

Hamas ve Gazze'deki diğer direniş hareketleri akıl ve cesarete sahip. Biz bela ve harp istemiyoruz ama harpten de korkmuyoruz. Kara harekatına girişirlerse, ahmaklık yapmış olurlar. Ateşkes isterlerse, başlatan durdurabilir. Savaşı onlar başlattı ve bizim isteklerimiz ve şartlarımız altında ateşkes yapabilirler.

Değerli kardeşlerim... Direnişin ortak bir karargah altında sürdürülüyor. Gazze'deki bütün direniş güçleri, birlik oluşturdu. Batı Şeria'daki halkımızın yaptıklarından dolayı gururluyuz. Biz bir halkız, bugün düşman askerine karşı yürüyen Batı Şerialı kardeşlerimizi kutluyorum. Bizim gerçek düşmanımız İsrail’dir!

Fetih ve Hamas birbirine düşman değildir. Bizim Yeni Mısır ve Arap Baharı çerçevesinde anlaşmazlıklarımızı giderme fırsatımız vardır. Yeni bir siyasi hedef çerçevesinde tekrar birlik yapabiliriz. Yeni bir Filistin vizyonu olmalı ve yeni bir Arap inisiyatifi olmalı. Özellikle Mısır yönetimine sesleniyorum Arap ülkeleri Filistin konusunda yeni bir tutum sergilemeli, geri adım atmamalıdır.

Muhammed Mursi'yi son derece cesur tutumundan dolayı tebrik ediyorum.

Yarın Arap ülkeleri dışıişleri bakanları ve Türkiye dışişleri bakanı Davutoğlu Gazze'ye gelecek.

Mısır yönetimi, Türkiye Başbakanı Erdoğan ile dışişleri bakanı Davutoğlu ve Katar doğru politikalar izlemektedir, Gazze konusunda...

Arap İslam ve dünya kamuoyundaki protesto gösterileri, dünya kamuoyunun Gazze halkının yanında olduğunu gösteriyor.

Amerika yönetiminin İsrail'in kendini savunma hakkı vardır, şeklindeki açıklamasını anlayamıyoruz. İsrail çocuklara karşı mı kendini savunuyor.

Avrupa ülkeleri Ortadoğudaki çıkarlarını düşünüyorlarsa eğer bölge halkı ve bu bölgede devamlı kalacak halkla beraber olmalılar; bir süre sonra yok olacak bir halkın yanında olmak değil.

Gazze ve Batı Şeria Filistin’in bir bölümüdür. Gazze müstakil değildir.

Mısır büyük bir ülkedir, çok büyük sorunları var. Güvenlik sorunu, ekonomi ve yatırım gibi bir çok sorunu var, ancak biz, Mısır'dan, bizim yanımızda olmasını istiyoruz.

Ey Mısırlılar; kardeşlerinize yardım ederseniz, Allah da size yardım eder..."

Meşal konuşmasını bitirdikten sonra gazetecelerin sorularını almaya başladı. Meşal sadece beş soruyu cevaplandıracağını söyledi.

Halid Meşal, Arap dışişleri bakanları kararlarının ne anlama geldiği sorusuna, "Yeni bir nefes gözleniyor. Yeterli değil ancak olumlu bir adım. Gazze Filistinden bir parçadır. Düşmanın hesapları olabilir. Bu açık bir savaş; düşmanın bazı hazırlıkları var. Halkımız İsrail'in projelerini boşa çıkaracak. Eskiden olduğu gibi savaşlar, artık o kadar kolay olmayacak. Irak, Lübnan ve Gazze bunu göstermiştir. Artık düşman, hesaplarını gözden geçirmek zorundadır. Gazze 1967 den işgal altında. Gazze halkı bu bölgeyi terk etmemiştir. Filistin'in alternatifi Filistindir" dedi.

Bir İsrailli gazetecinin Türkiye, Mısır ve Katar'ın önerileri konusundaki sorusuna ise Meşal şunları söyledi:

“Soruna cevap vereceğim.  Mısır, Türkiye ve Katar'ın önerileri konusunda, medyada konuşmak istemiyorum ama İsrail'in hiç bir şartını kabul etmiyoruz. Bunu söyleyebilirim, ateşkesi İsrail istiyor.

İnşaallah ABD halkı, gafletten uyanır. ABD’nin çıkarları İsrail’in yanında değil Arap halklarının yanındadır. Katil ve İşgalci olan İsrail'dir. Netanyahu'nun seçim hesabı, 
İsrail ordusunun ise başka bir hesabı var.

Arap ülkelerinden bütün yardım şekillerini istiyoruz; gıda yakıt v.s... Arap ülkeleri yeni ve sert bir tutum takınmalıdır. İsrail'in isteklerine karşı katı bir tutum takınmalıdır.

Hamas Suriye'ye bağlık değildir, Mısır'a bağlı değildir, Türkiye'ye de bağlı değildir. 
Hamas sadece Filistin'e bağlıdır. İran'a da bağlı değildir. İran ile Suriye konusunda anlaşmadık, anlaşmazlığa düştük. Bu sır değildir...

İsrail'in bir daha saldırmaması için garanti vermelerini istiyoruz. Bunu Türkiye ve Katar'dan değil, ABD ve Avrupalılardan istiyoruz.”

 

Abdullah Aydoğan Kalabalık / Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT