1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'te Zorlu Yaşam Mücadalesi
Halep'te Zorlu Yaşam Mücadalesi

Halep'te Zorlu Yaşam Mücadalesi

Halep'in Azez ilçesinde yaşayan Suriyeliler, yaşam mücadelesi veriyor.

23 Nisan 2015 Perşembe 11:49A+A-

Suriye'de şehir hayatının bitme noktasına geldiği Halep'in Azez ilçesinde kalmayı tercih eden Suriyeliler, bir yandan rejim saldırılarının getirdiği sıkıntılarla mücadele ederken, diğer yandan da tarlalarını ekip hayvanlarını yetiştiriyor.

Suriye'de 4 yıldır devam eden savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkelerini terk ederek, komşu ülkelere sığındı.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren Suriyelileri yalnız bırakmayan Türkiye, oluşturulan kamplarda sığınmacılara her türlü desteği veriyor. Sivil toplum kuruluşları da "ensar-muhacir" anlayışından hareketle düzenlenen kampanyalarla sınırın diğer tarafındaki Suriyelileri bir an olsun yalnız bırakmıyor.

Yaşadıkları topraklarda kalmayı tercih eden Suriyeliler, bir yandan susuzluk, elektrik kesintileri, işsizlik gibi sıkıntılarla mücadele ederken, diğer yandan da tarlalarını ekip hayvanlarını yetiştiriyor.

Türkiye sınırına yakın Halep'in Azez ilçesindeki Suriyeliler de sıkıntı ve yokluğa rağmen yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Azez ile Halep arasında tarlalarda çalışan kadınlar göze çarpıyor. Güvenli olduğu için sınıra yakın bölgelerde yaşayan kimi Suriyeliler ise küçükbaş hayvan yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışıyor.

 "Dışarıdan insani yardımlar geliyor ama yeterli değil"

Suriyeli Ahmad Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesine ait araziye yevmiyeyle çalışan kadınlara kabak ektirdiğini söyledi. Muhammed, "Savaş 5. yılına girdi. Dışarıdan insani yardımlar geliyor ama yeterli değil. Bu nedenle yaşamak ve çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmamız lazım" dedi.

Olası tehlikeye aldırmadan kabak çekirdeklerini işlenmiş tarladaki toprağa gömen kadınlar ise geçimlerini sağlamak için çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını belirtiyor.

Yol kenarında koyun sürüsünü otlatan 9 yaşındaki Muhammed Şevvaz da yaşadıkları bölgenin bombalandığını, bu nedenle güvenli gördükleri için Türkiye sınırı yakınlarına kurdukları çadırlara yerleştiklerini söyledi.

Geçimlerini sağlayabilmek için hayvancılık yaptıklarını belirten Şevvaz, savaşın bir an önce bitmesini ve okuluna dönmek istediğini dile getirdi. 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT