1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz'ün Eylül Sayısı: Referandum Tartışılıyor
Haksözün Eylül Sayısı: Referandum Tartışılıyor

Haksöz'ün Eylül Sayısı: Referandum Tartışılıyor

Haksöz Dergisi'nin 234. sayısı (Eylül 2010) çıktı. Referandum tartışmalarını kapağa taşıyan Haksöz, anayasa değişiklikleri tartışmalarında tavrını "Ne Eklemlenmek Ne de Soyutlanmak!" manşetiyle okuyucularına duyuruyor.

02 Eylül 2010 Perşembe 09:57A+A-

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, 234. sayısında referandum tartışmaları ağırlıklı bir içerikle okuyucularının karşısına çıktı. 12 Eylül tarihinde yapılacak referandumu Kemalist zorbalık düzenine karşı bir mevzi olarak gören Haksöz, Gündem'de bu konuyu ele alarak sürece sırtımızı dönemeyeceğimizi ifade ediyor.

Dergide Yoğun Bir Referandum Tartışması Var

Derginin bir önceki sayısında yapılan referandum soruşturması, bazı İslami kuruluşların ve hassaten Özgür-Der'in konuyla ilgili tavrı ve Haksöz-Haber sitesindeki tartışmaların bu sayıya yansıdığı dergide Rıdvan Kaya, "Referandum sürecine katılım gösterilmemeli!" şeklindeki eleştirileri değerlendiriyor. Bu bağlamda gündeme gelen sorulara tek tek cevap veren Kaya, tavırsızlığın sahih tavır olamayacağını belirtiyor ve indirgemeci değil, kuşatıcı bir perspektifin gerekliliğine dikkat çekiyor. Yılmaz Çakır ise daha çok tartışmaların itikadi bağlamda yapılmasına itiraz ederek akide ile içtihat arasındaki ayrıma işaret ediyor. Çakır, sürece ilişkin "devrimci" tavrın ne olması gerektiğine yönelik tespitler yaparken itikat gibi devrimciliğin de yanlış anlaşıldığı yorumunda bulunuyor. Tevhid-şirk algısındaki tutarsızlıklara dikkat çeken Musa Üzer de tekfirci söylem, siyasi fıkıhsızlık ve İslami hareketlerin tecrübesini okuyamamanın yansımalarını ele alıyor. Üzer, ayrıca "rabbani-nebevi metot" söyleminin sorunlarına dikkat çekiyor.

Dergide önceki sayıda yapılan referandum soruşturması bu ay da devam ediyor. Bu ay Süleyman Arslantaş, Ali Kaçar, Mustafa İslamoğlu, Cüneyt Sarı­yaşar, Ahmet Yıldız, Nuri Yılmaz ve Fuat Değer anayasa değişikliklerine ilişkin tavrın ne olması gerektiğine yönelik düşüncelerini Haksöz okuyucularıyla paylaşıyorlar.

Dergide Ayrıca Şu Konular Ele Alınıyor:

Kırgızistan'da yaşanan Özbek katliamına dikkat çeken Murat Özer, katliamın neden salt 'etnik çatışma' olarak nitelendirilemeyeceğini analiz ediyor. Pakistan'ın kuruluşundaki ideallerle geldiği nokta arasındaki uçuruma dikkat çeken Zafer Bangaş ise yolsuzluklar içindeki Pakistan yönetiminin halkı nasıl sefalete düşürdüğünü anlatıyor. Serdar Bülent Yılmaz, Diyarbakır Silvan'da yoksulluk nedeniyle intihar eden Hacı Oruç örneği üzerinden yoksulları görememenin utanç verici boyutuna dikkat çekerek, infak, sosyal adalet, paylaşma gibi sorumlulukların altını çiziyor.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nin geçtiğimiz ay düzenlediği "Kürt Sorunu Forumu"na yönelik de değerlendirmeler yer alıyor. Murat Koç, forum bağlamında Müslümanlardaki Kürt sorunu algılarını yorumlarken, Rıdvan Kaya da soruna yaklaşımdaki ölçüsüzlüklere dikkat çekiyor.

Cumhuriyet dönemi ilmihalleri üzerine bir çalışma yapan Murat Kayacan, bu dönemde yazılmış olan ilmihal kitaplarının tarihî sürecini ele alıyor. İki örnek eser olarak da İslam Dini ve Büyük İslam İlmihali adlı kitaplar üzerinde duruyor. Fevzi Zülaloğlu, ayetler çerçevesinde nikâhın şartlarını ve evlilik hukukunu ele alırken, Hüseyin Aykan Ramazan, hilâl, oruç, itikâf, Kadir Gecesi, bayram gibi kavramlara ilişkin notlarını okuyucularla paylaşıyor. Cengiz Duman ise bu ay sabr-ı cemil örneği bir resul olarak Hz. Eyyub kıssasını konu ediniyor.

Dergide son olarak Mavi Marmara'da ağır bir şekilde yaralanan ve hâlâ Ankara'da komada bulunan Uğur Süleyman Söylemez'e atfen Abdurrahman Çeliker'in bir denemesi yer alıyor. Arka kapakta ise sel felaketi yaşayan Pakistanlı kardeşlerimizle dayanışma sorumluluğunu anlatan bir çalışmaya yer veriliyor.

İrtibat: 0212 524 10 28

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

 

Haksöz Dergisinin Eylül Sayısında Yer Alanlar:

Müzakereye Evet, Dışlamaya Hayır!
HAKSÖZ

Kemalist Zorbalık Düzenine Karşı Bir Mevzi Olarak 12 Eylül Referandumu
HAKSÖZ

Tavırsızlık Sahih Tavır Olabilir Mi?
RIDVAN KAYA

Değişimin Adı Değil, Adımı Olarak Referandum
YILMAZ ÇAKIR

Siyasal Olaylara Yaklaşımda Yaşanan Kriz ve Referandumun Yol Açtığı Tutarsızlıklar
MUSA ÜZER

Referanduma 'Evet' Sisteme 'Hayır'
SÜLEYMAN ARSLANTAŞ

Müslüman, Şirk Temelli Bir Anayasadan Yana Olamaz!
ALİ KAÇAR

Bu Toprakların En Büyük Problemi Vesayettir!
MUSTAFA İSLAMOĞLU

Tavrımızı 'Evet' İle Sınırlamayıp Taleplerimizin Takipçisi Olmalıyız!
CÜNEYT SARIYAŞAR

Her Yanlış Adım Yarına Kesilen Faturadır
AHMET YILDIZ

Düşünce Problemleri ve Dünyayı Algılamaya Etkileri
NURİ YILMAZ

Referandumda Duygusallık Değil Sağduyu Galip Gelmeli
FUAT DEĞER

Asya'nın Acılı Halkı Özbekler
MURAT ÖZER

PAKİSTAN: İdeal Ve Düşün Ölümü
ZAFER BANGAŞ

Yoksulluğu Görme(me)k ve Bir İntiharın Düşündürdükleri
SERDAR BÜLENT YILMAZ

Yargıdaki Çürümüşlüğü Eleştiren Özgür-Der'e 6 Dava
HAKSÖZ

"Kürt Sorunu Forumu" Bağlamında Müslümanlar ve Kürt Sorunu Algıları
MURAT KOÇ

Tartışalım Ama Ölçülerimiz Net Olsun!
RIDVAN KAYA

Cumhuriyet Dönemi İlmihalleri Üzerine: "İslam Dini" Ve "Büyük İslam İlmihali" Örneği
MURAT KAYACAN

Nikâhın Altı Şartı
FEVZİ ZÜLALOĞLU

Ramazan ve Bayram Üzerine Notlar
HÜSEYİN AYKAN

Sabr-ı Cemil Örneği Bir Resul: Hz. Eyyub –1
CENGİZ DUMAN

Uğur Süleyman Ağabeyime Mektup
ABDURRAHMAN ÇELİKER

 

HABERE YORUM KAT

24 Yorum