1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Nisan 2019 Sayısı Çıktı
Haksöz Nisan 2019 Sayısı Çıktı

Haksöz Nisan 2019 Sayısı Çıktı

Yayın hayatında 29. yılına giren Haksöz dergisinin Nisan 2019 tarihli 337. sayısı 31 Mart seçimlerine dair bir manşetle çıktı.

06 Nisan 2019 Cumartesi 16:13A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 337. Sayısını yayınladı. Nisan 2019 tarihli dergide 31 Mart seçimleri manşete taşınırken iktidar için özeleştirinin zorunluluğuna dikkat çekiliyor. Dergide Kur’an ve tarihselcilik üzerine bir dosya çalışması yer alıyor.

Gündem’de yerel seçim sonuçları değerlendiriliyor. Göstermelik değil, köklü hesaplaşmaya ihtiyaç olduğu dile getirilirken ortak akıl ve istişareyi imha eden “reis kültü”nün terk edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. MHP’lileşme, birçok alanda yaşanan yozlaşma ve çürüme, adalet ve özgürlükler sorununa ilişkin ciddi bir muhasebe yapılması çağrısında bulunularak İslami camiaların da üzerine düşenlere dikkat çekilmekte.

Bahadır Kurbanoğlu da seçim sonuçlarını değerlendirdiği yazısında paradigmal değişim ve yapısal reform zorunluluğuna dikkat çekiyor. Yoğun olarak ahlak-güç ilişkisi üzerinde duran Kurbanoğlu, hatalardan dönmeyi içeren yapısal reformların zorunlu olduğu alanlara dair önerilerini de madde madde dergi okuyucusuyla paylaşıyor.

Hamza Türkmen, yaşadığımız an’a ilişkin nasıl tavır sahibi olmak gerektiğini ayetler ekseninde yorumluyor. Aktüel olaylarla ilgilenme zorunluluğunun altını çizen Türkmen, anahtar sözcüğün “feraset” olduğunu ifade ediyor.

Dergide tarihselcilik üzerine dosya da dikkat çekiyor. Yılmaz Çakır, modernizmin bir aparatı olarak nitelediği tarihselciliğin tarihî, felsefi ve coğrafi arka planına ilişkin oldukça geniş bir değerlendirme ile konuyu tüm boyutlarıyla anlama konusunda perspektif çizen veriler aktarıyor. Bu bağlamda bir dizi yazının müjdesini veren Çakır’ın yazısının yanı sıra dosyada Fevzi Zülaloğlu, zarf-mazruf, lafız-maksat, külli-cüzi ikilemleri, kıssaların vakiiliği, Kur’an’ın korunmuşluğu ve Peygamber’in konumu, ahlak sorunu üzerinden tarihselcilik eleştirilerini paylaşıyor. Murat Kayacan, Mustafa Öztürk’ün “Kıssaların Dili” adlı kitabındaki tezleri eleştirel bir yaklaşımla analiz ediyor. Cundullah Avcı ise Fi Zilal-il Kur’an ile İlahi Hitabın Tefsirini karşılaştıran bir değerlendirmeye yer veriyor.  

Tarihselcilik üzerine bu yazıların yanı sıra dergide Prof. Dr. Serdar Demirel ile yapılmış bir röportaj var. Demirel, konuya ilişkin yorumlarını dergi okuyucusuyla paylaşıyor.

Çeviri bölümünde S. Mushtaq ve M. Amin’in Keşmir’in neden unutulduğunu; Sahar Ghumkhor’un Yeni Zelanda’nın “Bu biz değiliz!” ikiyüzlülüğünü; Faysal el-Kasım’ın ise Esed iktidarının neden ayakta kaldığını yorumladıkları yazılara yer veriliyor.

Eyüp Togan, Rania Abouzeid’in “No Turning Back” (Dönüş Yok) adlı kitabını kritik ediyor ve Suriye devriminin ilk yıllarına ilişkin yazarın gözlemlerinden çıkarımlarda bulunuyor.

Bünyamin Doğruer’in de bir şiirine yer verilen derginin arka kapağı ise Gazze’de “Büyük Dönüş Yürüyüşü”nden bir kareye ayrılmış.

1991 Nisan ayında yayın hayatına atılan Haksöz, bu ay 29. Yılına girmiş oldu.

3420.jpg

İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]

HABERE YORUM KAT