1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi’nin Haziran-Temmuz Sayısı...
Haksöz Dergisi’nin Haziran-Temmuz Sayısı...

Haksöz Dergisi’nin Haziran-Temmuz Sayısı...

Haksöz Dergisi, son sayısında Mavi Marmara gemisinde yaşananların arka planını ve sonraki gelişmeleri tafsilatlı bir şekilde değerlendiriyor. Ayrıca bu sayıda Milli Güvenlik Dersleri ile ilgili kapsamlı bir soruşturmaya yer veriliyor.

20 Haziran 2010 Pazar 03:14A+A-

Haksöz Dergisi'nin Haziran 2010 sayısının matbaaya gönderilme aşamasında Gazze'ye insani yardım filosunun saldırıya uğraması üzerine derginin basımı geciktirilmiş ve Mavi Marmara'da yaşananların dergiye yansıtılmak istenmesi nedeniyle Haziran-Temmuz sayısı birlikte yayınlanmaya karar verilmiştir.

İstikrarlı bir şekilde aylık yayınını sürdüren Haksöz, bu ay 144 sayfa olarak 231 ve 232. sayısını bir çıkardı. Dergide Mavi Marmara'nın tanıkları ile röportajlar ve olayın öncesi ve sonrasıyla birlikte nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin geniş analizler yer alıyor.

Mavi Marmara'da yaşananların hesabının her zaman ve zeminde Siyonist çeteden sorulması gerektiğini deklare eden Gündem yazısının yanı sıra gemide bulunanlardan dergimiz yazarı ve Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, saldırı öncesi ve sonrası yaşanan hadiseleri yazmış. Hamza Türkmen, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğünün önemi ve Gazze direnişinin anlamı üzerinden Mavi Marmara sürecinde Türkiye'de yaşananları, tartışmaları ve sorunları yer yer eleştirel bir perspektifle değerlendiriyor. Yılmaz Çakır da saldırının Türkiye'ye yansımalarını, Hükümetin ve Dışişleri Bakanı'nın tutumunu ve halkın tepkisini analize tabi tutuyor. Bahadır Kurbanoğlu ise konunun medyada nasıl ele alındığını tahlil ediyor. Kartel medyası kalemşorlarının yanı sıra liberal ve muhafazakâr yaklaşıma sahip olanların yaklaşımlarındaki çelişkileri de ortaya koyuyor ve Fethullah Gülen'in açıklamalarının medyada nasıl karşılık bulduğunu irdeliyor. Mustafa Bulur da bu çerçevede sıklıkla liberal çevrelerde ve Kürt ulusalcıları cephesinde yapılan Silopili çocuk ile Gazeli çocuk kıyaslamasına ayna tutuyor.

Dergide Mavi Marmara'dan tanıklıklara da ayrıntılı olarak yer veriliyor. Gemide bulunan Rıdvan Kaya, Musa Üzer, Gülden Sönmez ile yapılan röportajlarda önemli tespitler yer alıyor. Ayrıca Gazze şehitlerimizin yakınlarının da yazı ve anlatımlarına yer veriliyor. Nurcan Büyük, İzmir'den şehidimiz Cengiz Songür'ü yazarken; Diyarbakır şehidimiz Ali Haydar Bengi'yi yakın arkadaşı ve aynı zamanda gemideki yoldaşı Recep İdikut anlatıyor.

Dergide ayrıca Ahmet Faruk Ünsal, Siyonizm konusunu ele alarak Yahudilik ile Siyonizm arasındaki farka dikkat çekiyor. Siyonist İsrail'in katliamcı yüzünün yanı sıra Avrupa'daki peçe yasağıyla ilgili çevirilere yer veriliyor. Musa Üzer, BM Konseyinden İran'a yönelik verilen ağırlaştırılmış yaptırımlar kararını irdeliyor. Yine geçen ay Afganistan'daki uçak kazasında kaybettiğimiz Bahattin Yıldız'ın İslami direniş çizgisine katkısını ve tevhidî uyanış sürecine ilgisini Hamza Türkmen ele alıyor. Deniz Baykal'ın yayınlanan ahlaksız videosu üzerinden sergilenen çirkinlikler ve çürümüşlük ise Rıdvan Kaya tarafından eleştiriye tabi tutuluyor.

MİLLİ GÜVENLİK DERSLERİ SORUŞTURMASI

Okullardaki militarist şartlandırmanın ve ırkçı yapılanmanın uzantıları olan Milli Güvenlik Dersleri ve ant dayatmasının kaldırılmasını talep eden bir yazı dergide Haksöz imzasıyla yer veriliyor. Bu bağlamda geniş bir soruşturmaya yer veriliyor. Soruşturmaya Fatma Benli, Yusuf Tanrıverdi, Erol Battal, Ali Kaçar, Nevzat Tarhan, Ali Erkan Kavaklı, Serdar Bülent Yılmaz, Bahadır Tok, Emrullah Aydın, Ersoy Göveç, Ahmet Örs ve Gülsüm Peker Alpay katılıyor. Katılımcılar Milli Güvenlik Dersinin nasıl bir kafa yapısının ve ne tür bir ideolojik yaklaşımın ürünü olduğunu; dersin müfredatı ve işleyişinin TC eğitim sistemindeki işlevini; bu ders aracılığıyla okullarda estirilen "haki atmosfer"e ilişkin gözlemlerini; bu sorunun Milli Eğitim Bakanlığının ve Hükümetin gündemine bir türlü gelmeyişini; İslami kamuoyunun bu yönde somut, yaygın ve yoğun bir talebinin olmayışının nedenini ve bu konuda neler yapılması gerektiğini içeren bir dizi soruya cevap veriyor.

Dergide Bahadır Kurbanoğlu'nun üç sayıdır sürdürdüğü Liberalizme Dair Kenar Notlarının sonuncusu bu sayıda yer alıyor. Cengiz Duman, Kur'an kıssaları yazılarına bu sayıda Âdemoğulları kıssası ve bu kıssadan çıkarılacak dersler ile devam ediyor. Hamza Türkmen, "Kur'an Çerçevesinde Fikrî, Bireysel ve Toplumsal Dönüşüm" başlıklı bir Kur'an çalışmasını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Özgür-Der Bağcılar Şubesi'nin "Kur'an Sempozyumu" ve Özgür-Der Genel Merkezi'nin "27 Mayıs'tan Bugüne Darbelerin Mantığı ve Mirası" panelinden notların aktarıldığı derginin bu sayısında Asım Öz, Kaan Durukan'ın "Türkîli Hicazkâr - Türkiye'deki Tarih Anlayışı Üzerine" kitabını irdeliyor.

Deneme yazılarıyla Gülşen Demirkol Özer, Mavi Marmara şehidimiz Furkan Doğan kardeşimizin üzerinden düğümlerimizi çözmemizi salık verirken; Merve Ayar şehit haberlerinin duygularımızda nasıl karşılık bulduğunu ele alıyor. Zehra Çomaklı Türkmen ile Nisa Nur Ayar şehidimiz Cevdet Kılıçlar'ı; Abdurrahman Çeliker ise Gazze filosunu yazıyor. Bünyamin Doğruer, Hatica Kübra Baytap ve Atavi Osman Erdemir'in Mavi Marmara katliamı ve direnişi ile ilgili şiirlerinin yer aldığı derginin arka kapağı ise şehitlerimizin fotoğraflarının olduğu bir çalışmaya ayrılmış.

İrtibat: 0212 524 10 28

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

 

Haksöz Dergisinin Haziran–Temmuz Sayılarında Yer Alanlar

İsrail Vicdanlardaki Adalet Duygusunu Öldüremez!
HAKSÖZ

Mavi Marmara'nın Hesabı Siyonist Çeteden Sorulmalıdır!
HAKSÖZ

Mavi Marmara'da Yaşanan Siyonist Zorbalık
RIDVAN KAYA

Mescid-i Aksa'nın Özgürlüğü Ümmetin Yeniden İnşası...
HAMZA TÜRKMEN

Eşkıya Dünyaya Hükümran Olmaz!
YILMAZ ÇAKIR

Mavi Marmara Katliamı Üzerine
RIDVAN KAYA - MUSA ÜZER

Mavi Marmara Katliamı Üzerine
GÜLDEN SÖNMEZ

Hayat İmtihanını Veren Bir Dostun Ardından...
NURCAN BÜYÜK

Şehit Ali Haydar Bengi Üzerine
RECEP İDİKUT

İnsanlık Onuru Kuşatmayı Kıracak
RIDVAN KAYA

Denizdeki Terör mü Medya Terörü mü?
BAHADIR KURBANOĞLU

Gazzeli Çocuk Ne Yana Düşer, Silopili Ne Yana?
MUSTAFA BULUR

Siyonizm: İşveren Batı'nın En Verimli İşçisi
AHMET FARUK ÜNSAL

Ortadoğu'daki Çatışmaların Temel Sebebi
CRESCENT

Türkiye 'Evet' Dedi, İsrail OECD Üyesi Oldu!
HAKSÖZ

Bahattin Yıldız'ın İslami Direniş Çizgisine Katkısı!
HAMZA TÜRKMEN

Kemalist Ahlak ve Mahremiyetin Sistematik İhlali
RIDVAN KAYA

Yeni Yaptırımlar İle Dize Getirilmek İstenen İran ve Türkiye'nin Tavrı
MUSA ÜZER

Peçe Fransa'da Tamamen Yasaklanmak İsteniyor!
CRESCENT

Milli Güvenlik Dersleri ve Ant Dayatması Kaldırılsın!
HAKSÖZ

SORUŞTURMA

Milli Güvenlik Dersi ve Eğitim Sistemimizdeki Aksaklıklar
FATMA BENLİ

Milli Güvenlik Dersi Güvenliğimizi Tehdit Ediyor
YUSUF TANRIVERDİ

Milli Güvenlik Dersleri Kemalist İdeolojinin Toplum İçerisine Salınan Kulaklarıdır
EROL BATTAL

Kemalist İdeolojinin İzleri Bütün Eğitim Kurumlarından Silinmelidir!
ALİ KAÇAR

Milli Güvenlik Derslerinin Görünmeyen Yönleri
NEVZAT TARHAN

Milli Güvenlik Dersi Veren Subaylar Militarist Zihniyetin Okullardaki Keşif Kollardır!
ALİ ERKAN KAVAKLI

Milli Güvenlik Dersi "Ordu-Millet"i İnşa Projesinin Bir Parçasıdır!
SERDAR BÜLENT YILMAZ

Okutulacaaaak, Okut! Militarizm ya da Warofili
BAHADIR TOK

İnsani Değerler Eğitim Sürecine Dahil Edilmelidir!
EMRULLAH AYDIN

Millet Güvenlik Dersi Eğitim Öğretimde Askeri Mantalitenin En Kaba Göstergesidir!
ERSOY GÖVEÇ

Sadece Milli Güvenlik Değil, Bütün Dersler!
AHMET ÖRS

Milli Güvenlik Dersinin Hedefi Eğitimde İstihbarat, Baskı ve Tek Tipleştirmedir!
GÜLSÜM PEKER ALPAY

'Rasyonalite Dini'nin En Güçlü Mezhebi: Liberalizm
BAHADIR KURBANOĞLU

"Âdemoğulları" Kıssası ve Mesajları
CENGİZ DUMAN

Kur'an Çerçevesinde Fikrî, Bireysel ve Toplumsal Dönüşüm
HAMZA TÜRKMEN

Kur'an ve Hayat Sempozyumu Panelinden Notlar
HAKSÖZ

27 Mayıs Darbesi ve Darbelerin Mirası
AHMET TEPEYURT

Eleştirel Tarihyazımı İçin Notlar
ASIM ÖZ

Umudu İncitmeyin!
BÜNYAMİN DOĞRUER

Düğümleri Çözmek
GÜLŞEN DEMİRKOL ÖZER

Merhameti Vurdular
BÜNYAMİN DOĞRUER

Nemsâr
HATİCE KÜBRA BAYTAP

Bir Avuç Mü'min Kanat Açtı Uzak Diyarlara
MERVE AYAR

Şehadetin Fotoğrafçısı
ZEHRA Ç. TÜRKMEN

Alnındaki Şehadet İzin Aydınlatacak Yolumuzu
NİSA NUR AYAR

Rotamız Onur Yükümüz Direniş!
ABDURRAHMAN ÇELİKER

Bir Duadır Gözlerin
ATAVİ OSMAN ERDEMİR

HABERE YORUM KAT

6 Yorum