1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi'nin 236. (Kasım 2010) Sayısı
Haksöz Dergisinin 236. (Kasım 2010) Sayısı

Haksöz Dergisi'nin 236. (Kasım 2010) Sayısı

Haksöz Dergisi Kasım 2010 sayısı "Başörtüsüne Özgürlük Talebimiz Pazarlığa Tâbi Değildir!" manşetiyle çıktı. İşte derginin bu ayki içeriği...

02 Kasım 2010 Salı 13:07A+A-

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisinin 236. sayısının Gündem'inde başörtüsüne özgürlük tartışmaları ele alınıyor. Haksöz, özgürlük talebinin herhangi bir pazarlık içermediği ve kayıtsız-şartsız her alanda özgürlük talebinin bir lütuf değil, hak olduğuna dikkat çekiyor.

İlköğretimde başörtülü okuyabilme talebinin 'provokasyon' olarak nitelenmesini değerlendiren Rıdvan Kaya, konuya yaklaşımını ortaya koymanın yanı sıra başörtüsü yasağı çerçevesinde hükümetin atması gereken adımları da irdeliyor. Yine başörtüsü çerçevesinde dergide dünden bugüne yasak ve direnişi konu alan Gülşen Demirkol Özer'in bir yazısına yer veriliyor. Edebiyat sayfalarında yer verilen bu deneme tarzı yazının yanı sıra Sezai Arıcıoğlu'nun da Ece Nur Özel üzerinden kaleme aldığı bir denemeye yer veriliyor.

Dergide dikkat çeken bir yazı olarak Hamza Türkmen "İslami Mücadelede Gelecek Stratejileri ve Tutarlılık" başlıklı yazısında dünden yarına ıslah görevini ve öncelikleri analiz ediyor. Öncelikli hedefteki yanılgılarla birlikte farklılıkları da ele alan Türkmen, mücadele içindeki zaaf ve kazanımları tespit ediyor.

Tutuklananların kimliği ve tutukluluk süresinin uzunluğu ile çokça tartışılan KCK davasının Kürt sorununun yarınına etkilerini konu edinen Murat Koç, KCK operasyonlarının arka planını, KCK'nın ne olduğunu ve KCK'yla ilgili yanlış algıları ortaya koyuyor.

Saadet Partisi içinde yaşanan tartışmalar ve Numan Kurtulmuş'un yeni hareketi ise Musa Üzer tarafından değerlendiriliyor. Üzer, kişi merkezli bir hareketin geldiği noktayı gözler önüne sererken Kurtulmuş'tan beklenenlere de dikkat çekiyor.

Bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, HSYK seçimlerini konu edinerek, seçimlerin tutarlılık ve gerçekçiliğini tartışıyor.

"Aleviler Taleplerinde Haklı mı?" diye soran Murat Özer ise Alevilerin zorunlu din dersi ve Diyanet ile ilgili taleplerini değerlendirerek Müslümanların konuya yaklaşımının nasıl olması gerektiğini sorguluyor.

Dergide iki kısa çeviri makaleye de yer veriliyor. Emire Huveydi, Murat Kayacan'ın çevirdiği yazısında bu ay Mısır'da gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine katılma kararı alan İhvan-ı Müslimin'in kararını irdelerken Esra Saraç'ın çevirdiği bir diğer yazı Afganistan'daki Amerikan işgalinin 9. yılını irdeliyor.

Kur'an kıssaları çalışmalarına devam eden Cengiz Duman, bu ay Yuşa (Yeşu) peygamber kıssasını analiz ediyor. Tevrat metinlerini ve çeşitli rivayetleri Kur'an bütünlüğünde tahlil eden Duman, Beykoz'daki Yuşa Tepesi ile ilgili konuya da açıklık getiriyor. Fevzi Zülaloğlu ise Kur'an'da zikredilen peygamberlerin ortaya koydukları mücadeleden neşet eden bir dua yazısıyla dergide yer alıyor.

Dergide yayınlanan ilk yazısında Barış Uzun ise "modern tağut" olarak nitelediği kapitalizmin, dünyayı nasıl bir kuşatmaya aldığını ortaya koyuyor.

Dergide, son zamanlarda çocuk edebiyatına yönelik çalışmalarına hız veren Nehir Aydın Gökduman ile bir röportaj yer alıyor. Haşim Ay'ın yaptığı röportajda Gökduman, kapitalist kültürün zihinlerini kuşattığı çocuklara yönelik çalışmaların önemini ve örneklerle çocuk edebiyatının sorunsallarını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Dergide ayrıca Burhan Gökçe, Sivas'ta Özgür-Der Temsilciliğinin açılışını haberleştirirken Bünyamin Doğruer'in de "Tutanak" adlı bir şiirine yer veriliyor. Hapishanelerden gelen iki mektubun da yayınlandığı dergi Ali Değirmenci'nin "Çocuklar İçin İyilik İmecesi" başlıklı 80. sayfa yazısıyla noktalanıyor.

Derginin arka kapağında da Türkiye'ye kurulmak istenen NATO Füze Kalkanı ile ilgili bir çalışmaya yer veriliyor: "Türkiye'nin emperyalizmin savaş üssü haline getirilmesine sessiz kalma!"

İrtibat: 0212 524 10 28

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

HABERE YORUM KAT

10 Yorum