1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi 240. (Mart 2011) Sayısı Çıktı!
Haksöz Dergisi 240. (Mart 2011) Sayısı Çıktı!

Haksöz Dergisi 240. (Mart 2011) Sayısı Çıktı!

Haksöz Dergisi, Mart 2011 tarihli 240. sayısında Tunus’tan, Mısır’a ve Libya’ya Ortadoğu haklarının isyanını manşete taşıdı: “İntifada Ateşi Tağutları Yakıyor!”

03 Mart 2011 Perşembe 13:47A+A-

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Ortadoğu'da diktatörlere karşı yükselen intifadayı derginin ağırlıklı gündemi yaparak çıktı. Tunus'tan Libya'ya K. Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmelerin ve özellikle de Mısır intifadasının değerlendirildiği dergide ayrıca Balyoz Darbe Planı ve 28 Şubat darbesi ile ilgili değerlendirmelere yer veriliyor. 

Derginin Gündem bölümünde "Ortadoğu'da Korku Duvarları Aşılıyor!" başlığıyla Ortadoğu'daki isyanlar analiz edilirken Hamza Türkmen, Ortadoğu intifadası üzerinden toplumsal dönüşümün yeni diline dikkat çekiyor. Bahadır Kurbanoğlu, Mısır intifadasından çıkarılacak ibretlik dersleri madde madde okuyucularla paylaşıyor. Remzi Barud ise Mısır devriminin inandığında ve kararlı olduğunda bir insanın, halkın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini ortaya koyuyor. Musa Üzer, İran'daki protestoların yaşanan isyan dalgasında nereye düştüğünü; Güney Uzun ise Kemalistlerin Ortadoğu isyanları üzerinden kurdukları fantezileri ele alıyor. Bu gündemle irtibatlı olarak Murat Aydoğdu, Araf Suresi'ndeki ayetler üzerinden inkılâp ve devrim arasında toplumsal değişimin bağlamını irdeliyor.

Balyoz gündemi Rıdvan Kaya ve Bahadır Kurbanoğlu tarafından değerlendiriliyor. Kaya, ayrılmaz ikili Kemalizm ve militarizmi geriletmek için sürece müdahil olmak gerekliliğini işlerken Kurbanoğlu, Balyoz davasında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekiyor.

Kur'an çalışmalarının da ağırlıklı yer aldığı bu sayıda Murat Kayacan, Seyyid Kutub'un tefsiri Fi Zilâl-il Kur'an'da iman konusunu çeşitli açılardan ele alıyor. Fevzi Zülaloğlu, Kur'an'la yürüyüşümüzde önümüzü aydınlatan beş meşale olarak nitelediği kavramları inceliyor: Tezkiye, Tebyin, Tahkim, Tertil, Teşhid. Kıssa çalışmalarını sürdüren Cengiz Duman ise Zülkarneyn kıssasını Kur'an perspektifinde nasıl anlamak gerektiğini ve bu kıssanın ne gibi mesajlar içerdiğini analiz ediyor.

"İslam Tarihinden Portreler" üst başlıklı yazı dizisine devam eden Ali Değirmenci, bu ay Ebu Müslim Horasani'nin mücadelesini anlatıyor.

Dergide ayrıca Zehra Çomaklı Türkmen, Diyanet'in mevlit kandili ile sevgililer gününün aynı güne denk gelmesi hakkındaki açıklamasını; Abdurrahman Yıldırım "Kılıç ve Kelime" adıyla yeni çıkan İmadüddin Halil'in romanını değerlendiriyor.

Erbakan'ın vefatıyla ilgili derginin baskı aşamasında eklenen taziye açıklamasının yanı sıra Murat Koç'un Ortadoğu intifadasını konu edindiği "Nesillerin Duasıdır Devrim!" başlıklı denemesi ve Bünyamin Doğruer'in "İsyan Ateşi" adlı şiirleri dikkat çekiyor.

HAKSÖZ-HABER

İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın 

İÇİNDEKİLER:

Ortadoğu'da Korku Duvarları Aşılıyor! / Gündem

Ortadoğu İntifadası ve Toplumsal Dönüşümün Yeni Dili / Hamza Türkmen

Mısır İntifadası ve Çıkarılacak İbretlik Dersler / Bahadır Kurbanoğlu

Mısır Devrimi ve İnsanın Olağanüstü Gücü / Remzi Barud

İran, İsyan Dalgasının Neresinde? / Musa Üzer

Ortadoğu İsyanları ve Kemalist Fanteziler / Güney Uzun

Arafta, İnkılâp ve Devrim Arasında Toplumsal Değişim / Murat Aydoğdu

Militarizmin Tepesine İnen Balyoz! / Rıdvan Kaya

Darbecilik Suçuyla Hesaplaşma Zamanı!

Balyoz Davası ve Müslümanlar / Bahadır Kurbanoğlu

28 Şubat Darbecilerinden Hesap Sorulsun!

Fî Zilâl-il Kur'an'da İman / Murat Kayacan

Tezkiye, Tebyin, Tahkim, Tertil, Teşhid / Fevzi Zülaloğlu

Zülkarneyn Kıssasının Kur'an Perspektifinde Anlaşılması / Cengiz Duman

Ebu Müslim Horasani / Ali Değirmenci

Sevginin Amelleşmesi mi İfsadı mı? / Zehra Çomaklı Türkmen

Asırlık Bir Savaşın Güncel Romanı / Abdurrahman Yıldırım

Nesillerin Duasıdır Devrim! / Murat Koç

Necmettin Erbakan Hoca Vefat Etti!

İsyan Ateşi / Bünyamin Doğruer 

HABERE YORUM KAT

14 Yorum