1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi 239. (Şubat 2011) Sayısı Çıktı!
Haksöz Dergisi 239. (Şubat 2011) Sayısı Çıktı!

Haksöz Dergisi 239. (Şubat 2011) Sayısı Çıktı!

Haksöz Dergisi, Şubat 2011 tarihli 239. Sayısında Tunus ve Mısır halkının isyanını manşete çıkardı: “İşbirlikçi Zalimler! Sizi de Bin Ali’nin Akıbeti Bekliyor!”

01 Şubat 2011 Salı 11:05A+A-

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, bu ay halkların diktatörlere karşı direnişini ön plana çıkardı. Tunus diktatörünün devrilmesinin ardından birçok ülkede baş gösteren protestolara atıfla Bin Ali'nin yanı sıra Hüsnü Mübarek, Mahmud Abbas, Kral Abdullah ve İlham Aliyev gibi diktatörlere "İşbirlikçi Zalimler! Sizi de Bin Ali'nin Akıbeti Bekliyor!" diye seslenen Haksöz, küresel intifadayı selamlıyor.

"İntifada Diktatörü Götürdü; Tunus'a Onur Getirdi!" başlıklı Gündem yazısında kendini sömürgeleştiren, halk düşmanı ve işbirlikçi diktatörlerin akıbetlerinin benzerliğine dikkat çekiliyor. "Tunus Model Olmayı Asıl Şimdi Hak Etti!" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya Tunus intifadasının arka planını ve diğer Arap ülkelere de sıçrayan intifadayı nasıl bir gelecek beklediğini analiz ediyor. Bahadır Kurbanoğlu ise "Tunus İntifadası Diktatörlüklerin Sonu; Yeni Umutların Başlangıcı Olabilir mi?" başlıklı yazısında madde madde nasıl bir tabloyla karşılaştığımızı tahlil ediyor.

Muhtemel CHP-BDP ittifakını işlediği yazısında Murat Koç, PKK lideri Öcalan'ın Kemalizm aşkını gözler önüne seriyor. Öcalan'ın AK Parti düşmanlığının ve Şeyh Said'i karalama çabasının arkasında yatan ideolojik faktörleri ele alan Koç, Öcalan'ın CHP ile birlikte nasıl Ergenekon savcılığına soyunduğuna dikkat çekiyor.

Danıştay'ın ALES'te başörtüsü yasağı kararını irdeleyen Gülsüm Peker Alpay, yasakçıların giderayak yeni mağduriyetler yaratmanın hazzını yaşamak istediklerini belirtirken Rıdvan Kaya, Yargıtay Üyesi Hamdi Yaver Aktan örneği üzerinden "Yüce Yargı"daki çürümüşlüğün had safhaya ulaştığını ortaya koyuyor. Gölcük Donanma Komutanlığından çıkan darbe belgeleriyle Balyoz cephesinin nasıl çuvalladığı, Hizbullah tahliyeleri tartışması ve Azerbaycan'daki başörtüsü yasağı da dergide kısa kısa yer alan güncel içerik arasında.

Mısır'da bir kilisenin bombalanması sonrasında Kıptilerin isyan etmesindeki faktörleri ve İslam coğrafyasındaki gayrimüslimlerin durumunu inceleyen Murat Özer, gelişmelerin Müslüman-Hıristiyan çatışmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini sorguluyor. Musa Üzer ise 29 yıl önce Suriye'nin Hama şehrinde gerçekleşen katliamı gündemleştirerek kayıpların bulunması talebiyle konuyu gündeme taşımak gerektiğini belirtiyor.  

Kur'an çalışmalarının yoğun olarak yer aldığı bu sayıda Kenan Levent, "Kur'ani Tebliğde Model Sorunu" başlığı altında tebliğde çevre faktörü, muhteva ve usul, üslup, tebliğcinin vasıfları, tebliğde toplu şahitlik gibi konuları ayetler ekseninde irdeliyor. Manar tefsirinden öncü İslami şahsiyetin inşasında gerekli olan fikrî donanım ve yeterlilik şartlarına yer verilen dergide Cengiz Duman da Hz. Yusuf'un Mısır yönetimindeki konumunu analiz eden çalışmasına devam ediyor. Fevzi Zülaloğlu ise "İstiâze, Besmele, Hamdele, Salvele"nin anlamları üzerinden fiilî ve kavlî dualarımızın başı ve sonunu ele alıyor.

Eğitimin özgürleşmesi sorununu kaleme alan Ersoy Göveç, resmi ideolojinin mahiyetinin yanı sıra Türk/milli eğitim sisteminin özelliklerini irdeliyor. Anaokullarından üniversiteye kadar okulların sorunlarına da değinen Göveç, Eğitim Şurasının kararlarına da dikkat çekiyor.

"İslam Tarihinden Portreler" çalışmasına uzun aradan sonra devam eden Ali Değirmenci, bu sayıda "vefalı ve onurlu bir ensar" olan Kays Bin Sa'd'ın hayatını ve mücadelesini anlatıyor.

Edebiyat sayfalarında ise Günay Bulut'un kendini dünyanın akışına kaptıran bir dönemin aktif insanlarının hikâyesine; Gülşen Demirkol Özer'in, Ece Nur örneğinden hareketle küçük omuzlara yüklenen yasağın sancılarını anlattığı denemesine ve Bünyamin Doğruer'in "Buradayız!" başlıklı yazısına yer veriliyor.

HAKSÖZ-HABER

İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

HABERE YORUM KAT

15 Yorum