1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. ‘Hafter, Sisi Olmak İstiyor’
‘Hafter, Sisi Olmak İstiyor’

‘Hafter, Sisi Olmak İstiyor’

Libya Müslüman Kardeşler lideri Beşir Abdüsselam Kebti, bazı Batı ve Arap ülkelerinin, Libya'da medya ve para güçlerini kullanarak, Arap Baharı’na yönelik karşı devrimlere giriştiğini söyledi.

09 Haziran 2014 Pazartesi 14:19A+A-

Libya Müslüman Kardeşler teşkilatının lideri Kebti, "İhvan, Arap dünyasında başlayan diriliş hareketlerine öncülük ettiği için hedef tahtasına oturtuldu. Hafter, Sisi olmak istiyor, sınırı aştı” dedi.

Kebti, Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli general Halife Hafter ile ilgili olarak, "1969 darbesinden itibaren esir düştüğü Çad savaşına kadar Kaddafi ile hareket etti. Oradan da sürpriz bir biçimde ABD'ye kaçtı ve 2011 yılında Libya'ya dönerek devrimcilere katıldı ancak gözle görülür bir başarı sağlamadı" ifadelerini kullanarak, başta ABD ve bazı Arap ülkeleriyle gizli bağlantıları olduğu düşünülen Hafter'in üzerinde çok fazla soru işareti olduğunu belirtti.

'Teröre karşı savaş' söylemiyle darbe girişiminde bulunan Hafter'in, Abdülfettah Sisi'nin Mısır'da oynadığı rolü oynamak istediğini öne süren Kebti, ancak Libya'da şartların çok farklı olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: 

"Dış güçler kendisini destekliyor olsa bile, Hafter şu an sahada önemli bir güce sahip değil. İki uçakla devrimcilerin bulunmadığı bazı noktaları bombalayıp duruyor, ancak medya bunu çok büyük bir savaşmış gibi gösteriyor."

'Libya'nın liberalliği kendine özgü'

Libya'daki siyasal kesimler arasında çok büyük farklar olmadığını vurgulayan Kebti, "tarafların genelinin mutedil çizgide bulunduğunu" ifade etti.

Kebti örnek olarak ülkedeki liberal oluşumların anayasanın İslam hukukuna uygun olmasına karşı çıkmadığını söyleyerek, "Liberallerin çoğunluğunun, İslamcıları hedef aldığını söyleyen Hafter'i desteklediğini düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Ülkede devam eden güvenlik zafiyeti ve suçlarla mücadele konusunda hükümete yönelik eleştirilere katıldıklarını vurgulayan Kebti, Hafter'in bu minvaldeki eleştirilerin sınırını aşarak, İslami akımlara karşı savaştığını ve konuyu başka bir mecraya taşıdığını kaydetti.

Hafter'e bağlı birliklerin sözcüsü Albay Muhammed Hicazi de "Sisi izlenmeye ve ümitlenmeye değer bir iş gerçekleştirdi. Çünkü Mısır'ın geleceği Sisi'nin başarısına bağlıydı. Hafter, Sisi'nin yolunu takip edecek. Halk isterse Hafter cumhurbaşkanlığına aday olabilir" şeklinde konuşmuştu.

Hafter, Bingazi'deki çeşitli suçlamalarda bulunduğu hükümet yanlısı gruplara karşı 'onur savaşı' başlattığını duyurmuştu. Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya Hava Kuvvetleri'ndeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe girişimine katıldıklarını açıklamıştı.

Kaddafi rejimine karşı savaşan ve merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle, merkezi Derne'de bulunan Ensar'uş Şeria milis kuvvetleri ise Hafter'e bağlı güçlerle çatışıyor.

 

HABERE YORUM KAT