1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Gülen’in İadesi İçin ABD Ziyareti
Gülen’in İadesi İçin ABD Ziyareti

Gülen’in İadesi İçin ABD Ziyareti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fethullah Gülen’in iadesini görüşmek için üst düzey bir heyetle ABD’yi ziyaret etmeyi planladıklarını açıkladı.

23 Temmuz 2016 Cumartesi 19:37A+A-

Twitter üzerinden açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yakında üst düzey bir heyetle ABD’yi ziyaret etmeyi planladıklarını duyurdu. Ziyaretin gerekçesi, Pensilvanya’daki Fethullah Gülen’in iadesini ele almak.

 
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen’in iadesi, Türkiye açısından hayati bir aciliyet arz etmeye başladı. 16 Temmuz’da art arda açıklamalar yapan Başbakan ve Cumhurbaşkanı da ABD’ye Gülen’in iadesi için çağrıda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, Gülen’in iadesinin yapılmamasının “Türkiye’ye savaş” niteliğinde olduğunu söyledi:

"Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın, bu adamın arkasında, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı ciddi bir savaşın içindedir."

Bu açıklamalar karşısında Washington’ın ilk tepkisi rahatsızlık oldu. Dışişleri Bakanı ve sözcüsü, yaptıkları açıklamalarda ABD’nin darbe girişiminin arkasında gösterilmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Gülen’in iadesi için ciddi kanıtlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

19 Temmuz’da, Ankara gerekli belgeleri ABD Adalet Bakanlığı’na iletti. Washington belgeleri incelemeye aldı.

ABD'den, Fethullah Gülen'in darbe girişimi içinde yer aldığına dair ilk farklı açıklama 20 Temmuz’da geldi. ABD Büyükelçisi John Bass, "Türkiye’de ikamet eden biri olarak, Cuma gecesi yaşananlar ve onun (Gülen’in) çok sayıda destekçisinin açıkça bu işe karışmış olması, bu ülkenin güvenliğine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT