1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazzeli Öğrenciler Güneş Enerjisiyle Çalışan Araç Üretti!
Gazzeli Öğrenciler Güneş Enerjisiyle Çalışan Araç Üretti!

Gazzeli Öğrenciler Güneş Enerjisiyle Çalışan Araç Üretti!

Gazze'de iki mühendislik öğrencisi, günde 8 ile 12 saat arasında elektrikten mahrum bırakılan kentlerindeki enerji sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla güneş enerjisiyle çalışan araç üretti.

01 Eylül 2016 Perşembe 20:22A+A-

Khaled Bardawil ve Jamal al-Meqati Gazzeli iki üniversite öğrencisi. Mühendislik okuyan gençlerin ikisi de 23 yaşında.

İki genç, İsrail'in ablukası altında sık sık elektrikten mahrum bırakılan kentlerindeki enerji sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla güneş enerjisi ile çalışan araç üretti.

"Allah'ın verdiği güce bağımlı olmaya karar verdik"

Aracın prototipini tamamlayıp test aşamasına geçen gençlerden Khaled Bardawil, güneş enerjisi ile çalışan araç üretme fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlattı:

"Allah'ın bize verdiği bir güce bağımlı olmaya karar verdik. Bu enerji, hem yenilenebilir, hem alternatif, hem de temiz. Böylelikle bir güneş araç üretmeye karar verdik."

Kentte elektrik talebinin yarısı karşılanıyor

Elektrik kesintileri, Gazze'de günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İşyerlerinden elektrik tüketiminin azaltılması için çalışma saatlerinde değişikliğe gitmeleri isteniyor. Gazzeliler de sosyal aktivitelerini elektriğin olduğu saatlere göre ayarlamak zorundalar.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre, Gazze'ye talebin sadece yarısı kadar elektrik veriliyor. Bu da günde 8 ile 12 saat arasında elektrik kesintilerini beraberinde getiriyor.

Gazze'de bir ilk

Bardawil ve Meqati'nin güneş enerjisi ile çalışan aracı Gazze'de bir ilk.

Meqati, aracı yapım süreçlerinin hiç de kolay geçmediğini anlatıyor:

"Gazze'de doğru akımlı elektrik ile çalışan motor yoktu ve maalesef kentteki hiç kimse de nasıl yapılacağını bilmiyordu. Bu yüzden bir motor getirip üzerinde birçok değişiklik yapmak zorunda kaldık. Bu da hiç kolay olmadı."

El-Ezher Üniversitesi'nde eğitmenlik yapan Mazen Abu Amer de bu projenin kentte güneş enerjisi kullanımı ile ilgili bilinci artıracağını umuyor:

"Bu aracı üretmekteki amacımız tıpkı Avrupa'daki üniversiteler gibi önce bir prototip ortaya koymak. Proje etrafında güneş enerjisi kullanımı ile ilgili bir kültür oluşturmak istedik. A'den Z'ye güneş enerjisi ile çalışan araç, Gazze Şerisi'nde bir ilk."

Kaynak: Reuters 

HABERE YORUM KAT