1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa'da sokakları karıştıran yasa geri çekildi
Fransa'da sokakları karıştıran yasa geri çekildi

Fransa'da sokakları karıştıran yasa geri çekildi

Fransa'da büyük protestolara neden olan 'Küresel Güvenlik' yasa tasarısı yeniden yazılması için geri çekildi. Yasada polisin görüntüsünün çekilmesi yasaklanıyordu.

30 Kasım 2020 Pazartesi 19:33A+A-

Fransa'da sokakların karışmasına neden olan yasa tasarısı hükümet tarafından geri çekildi.

Fransa'da tartışmaların odağındaki, "Polisin kötü niyetle fotoğrafını çekmeyi" suç haline getiren "Küresel Güvenlik" yasa tasarısının protesto edilen 24. maddesi hükümet tarafından geri çekildi.

Söz konusu maddenin yeniden yazılacağı belirtildi.

POLİSİN GÖRÜNTÜSÜNÜN ÇEKİLMESİNİ YASAKLIYORDU

Yasa tasarısının 24. maddesi, görev başındaki polislerin fotoğraflarının ya da videolarının çekilip yayımlanmasını "fiziksel ve psikolojik bütünlüklerine zarar verdiği" gerekçesiyle suç sayılmasını öngörüyordu.

Hükümet, yasanın basın özgürlüğüne ya da vatandaşların polislerin yasadışı eylemleriyle ilgili şikayetlerine engel olmayacağını savunuyordu. Yasanın sadece görevini yapan polisleri korumayı amaçladığını iddia ediyordu.

Protestoların ve itirazların yoğunlaşması üzerine Başbakan Jean Castex, 24. maddenin yeniden düzenlenmesi için bir komisyon oluşturacağını duyurmuştu.

O YASA TASARISINDA NE VAR?

Hükümetin yürürlüğe koymaya hazırlandığı tasarı, bir polis memurunun veya bir jandarmanın "yüzünün görüntüsünü veya diğer kimlik unsurlarını" paylaşanların 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Tepkilerin artması üzerine Başbakan Jean-Castex, güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tartışmalı tasarının 24. maddesinin yeniden yazılması için bağımsız komisyon oluşturulacağını açıklamıştı. (AAKarar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT