1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Fransa: AB'ye Girmek İsteyen Bir Ülke İdam Cezasını Geri Getiremez
Fransa: AB'ye Girmek İsteyen Bir Ülke İdam Cezasını Geri Getiremez

Fransa: AB'ye Girmek İsteyen Bir Ülke İdam Cezasını Geri Getiremez

Darbe kalkışmasının ardından Türkiye'de başlayan idam cezası tartışmalarına ilişkin konuşan Hollande, “Avrupa Birliği ile ilişkilerini sürdürmek isteyen bir ülke idam cezasını getiremez.” dedi.

20 Temmuz 2016 Çarşamba 16:39A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Portekiz'e yapacağı resmî ziyaret öncesi basına açıklamalarda bulundu. 

Hollande, kanlı darbe kalkışmasının ardından Türkiye'de halkın “İdam cezası geri getirilsin!” taleplerini yükseltmesine ilişkin haberlerin sorulması üzerine, “Avrupa Birliği'ne (AB) girmek isteyen bir ülke idam cezasını geri getiremez. AB ile, katılım müzakereleri bile olsa, ilişki içinde olmak isteyen bir ülke iç hukukuna idam cezasını geri getiremez.” açıklamasını yaptı.

“Demokrasilerde Halk Ne Diyorsa Karar Odur”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Kısıklı ilçesindeki konutunun önünde konuşmuş, evinin önünde bekleyenlerin “İdam isteriz!” sloganlarına şöyle cevap vermişti:

“Sizin bu talebinizi hükûmet olarak da devlet olarak da biliyoruz. Bu talebinizi asla yok farz edemeyiz. Demokrasilerde halk ne diyorsa karar odur. Hükûmetimiz muhalefetiyle, ana muhalefetiyle görüşecek, bir karara varacaktır. Bu kararı da fazla geciktiremeyiz. Darbe yapanlar bedelini ödemek durumundadır.”.

“Parlamentodan Çıkacak Kararı Onaylayacağım”

Erdoğan daha sonra, CNN International'ın sorularını yanıtlamış, idam cezasının geri getirilmesi talepleriyle ilgili olarak şu sözleri sarf etmişti:

“Açık bir vatana ihanet suçu var burada. Talep hükûmetimizce asla göz ardı edilemez. Ama tabî ki, anayasal düzlemde, bu konuda harekete geçmek için parlamentonun kararı gerekiyor. Yani liderlerin bir araya gelip bunu tartışmaları gerekiyor. Eğer bunu görüşmeyi kabûl ederlerse, ben de Cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak her türlü kararı onaylayacağım.”.

Kaynak: Reuters, Sputnik, CNN International, Al Jazeera, AA

HABERE YORUM KAT