1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Finlandiya Kürtleri Sınır Dışı Edecek!
Finlandiya Kürtleri Sınır Dışı Edecek!

Finlandiya Kürtleri Sınır Dışı Edecek!

Finlandiya kendini “Afgan” olarak tanıtan yüzlerce Kürt göçmeni Afganistan’a gönderme kararı verdi.

04 Haziran 2016 Cumartesi 18:49A+A-

Merkezi Irak Hükümeti, Finlandiya Hükümeti'nden vatandaşlarına oturum verilmemesini talep etmişti.

Bu durum, kendilerini "Afgan" olarak tanıtan ve aralarında Kürtler ile Araplar'ın da bulunduğu birçok kişide endişe yarattı.

Finlandiya'nın en büyük göçmen kampının personelinden Suham Cubeyli, "Oturum alamama korkusuyla bazı Iraklılar kendilerini Afgan olarak tanıttı" dedi.

Rûdaw'a konuşan bir kamp görevlisi ise,"Çoğunluğu Irak'tan ve İran'dan yaklaşık bin Kürt kendini Afgan olarak tanıtarak kayıtlara öyle geçti" diye konuştu.

Avukat Zanyar Germiyan, sözkonusu kişilerin ya yalan söylediklerine dair itirafta bulunmaları ya da varolan durumu kabul etmeleri gerektiğini belirterek, bu durumda dahi yetkili makamlarca cezalandırılabileceklerini söyledi.

Güney Kürdistanlı Serdar Ahmed, yaklaşık bir yıldır Avrupa'da olduğunu belirterek şunları söyledi: "Finlandiya'ya ulaştığımızda bir avukat 20 arkadaşımla beraber kendimizi Afgan olarak tanıtmamızın bizim için daha iyi olacağını söyledi. Biz de Afganistan hakkında bazı bilgiler edinerek kendimizi öyle tanıttık. Kabil'e gönderileceğimi hiç tahmin etmemiştim." İsminin vermek istemeyen bir Kürt, "Afgan bir avukat oturum verileceği vaadiyle para aldı. Daha sonra ise izini kaybettirdi" dedi.

Rûdaw'a konuşan insan hakları aktivisti Olivya Mantowa ise şöyle konuştu: "Kürt ve Afganlar benzer özelliklere sahip, dilleri de birbirine benziyor. İlginç olan birçok Afgan da kendini Kürt diye tanıtmış. Bu durumu ayırt etmemiz zor." Resmi verilere göre, Irak'tan Finlandiya'ya giden göçmenlerin % 70'i Kürt Bölgesi'nden….

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT