1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fener Rum Patriği: "Masum Çocukların Gözlerine Bakınca Çok Üzüldüm"
Fener Rum Patriği: "Masum Çocukların Gözlerine Bakınca Çok Üzüldüm"

Fener Rum Patriği: "Masum Çocukların Gözlerine Bakınca Çok Üzüldüm"

Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin yoğun olarak bulunduğu Yunanistan'ın Midilli Adası'nı, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile birlikte ziyaret eden Fener Rum Patriği Bartholomeos, yaptıkları geziye dair konuştu.

17 Nisan 2016 Pazar 15:08A+A-

Özellikle son 4 yılda zaman zaman sayıları 10 bini geçen Midilli'deki mülteciler için Papa Francis ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ziyaretinin sonuçları merakla bekleniyor.

Atina Başpiskoposu Leronimos ve Yunanistan Başbakanı Çipras'ın da eşlik ettiği dinî liderler, kamptaki incelemelerinden sonra ortak bildiriye imza atıp, denizdeki umut yolculuğunda hayatlarını kaybedenler için duâ etti, adadan ayrıldı.

“Masum Çocukların Gözlerine Baktığım Zaman Çok Üzüldüm”

Papa ile yaptıkları ziyaret ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos hem geziyi değerlendirdi hem de dünya liderlerine seslenip “barış” çağrısı yaptı.

Midilli Adası'nda “tarihî bir gün” yaşandığını anlatan Fener Rum Patriği Bartholomeos şöyle dedi:

“Her açıdan önemli bir gün. Kampta, insanlık açısından, insanlık adına edindiğimiz tecrübeleri hiçbir zaman unutmayacağız. Masum çocukların gözlerine baktığımız zaman çok mütehassis oldum, üzüldüm. Bu çocuklar, hiçbir zaman suçu ve günahı olmadan buralarda sürünüyorlar. Bazıları denizde boğuluyor. Onlar için duâ ettik. Bu denizlerde hayatlarını kaybedenler için denize birer çelenk attık.”.

“Batı Avrupa’ya Gitmek İstediklerini Söylediler”

Mültecilerin isteklerini yazılı ve sözlü olarak kendilerine ilettiklerini söyleyen, Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Herkesin istediği barıştı. Bize yaptıkları güvencin resimlerini verdiler. Barış istediler. Bir an önce Batı Avrupa'ya gitmek istediklerini söylediler ve savaşın bitmesinden sonra memleketlerine dönmek istediklerini aktardılar. Çünkü onlarda hasret var. Bizler de mümkün olduğu kadar onları teselli etmeye çalıştık. Papa hazretleri de yardımcılarının vasıtasıyla not aldı. Elinden geleni yapacağını söyledi, söz verdi.” diye konuştu.

“Siyasî ve Dinî Liderler Barış İçin Çalışsın”

Fener Rum Patriği Bartholomeos, din adamları olarak Ortadoğu ve bütün dünyada barışın geri gelmesi için duâ ettiklerini yaşam deneyiminin savaş, baskıyla hiçbir problemin çözülemeyeceğini, aksine çoğalacağını gösterdiğini vurguladı.

Dinî ve siyasî liderlerin barış için çaba göstermesi gerektiğini ifade eden Bartholomeos, “İnşallah, bugünkü buluşmamızdan, konuşmalarımızdan, duâlarımızdan sonra dünyanın siyasî liderleri, ki onların imkânları çoktur, büyüktür, inşallah karar alırlar, hak hukuk içinde bu çok önemli problemlerin çözülmesine doğru daha kararlı adım atarlar. Böylece yöremizde, bölgemizde barış ve huzur tekrar gelmiş olur.” dedi.

“Suriye’de Savaşı Bitmesi Lâzım”

Ege Denizi'nde çıktıkları umut yolculuğunda hayatlarını kaybedenleri hatırlatıp, “Kaç insan burada, Türkiye ile bu kadar yakın bir alanda hayatını kaybetti?” diyen Fener Rum Patriği Bartholomeos, AB ile Türkiye arasındaki “geri kabûl anlaşması”nı da değerlendirdi.

Suriye'deki savaş bitmedikçe mülteci sorununun da devam edeceğini söyleyen Bartholomeos, şöyle devam etti:

“Buradaki insanlar, Batı Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Ancak, onlara gerek Türkiye gerekse de Yunanistan yardım sağlıyor, yemek veriyor. Türkiye'de hemen hemen 3 milyona yakın mülteci var. Başka hiçbir ülke bu kadar mülteciyi kabul etmiş değil. Yunanistan da bugünkü zor şartları altında başbakanın da söylediği gibi 50 bin kişiyi misafir ediyor. Ancak, bu sorunun bitmesi için Ortadoğu'da özellikle Suriye'de savaşın bitmesi lâzım. Oradaki iç savaş bitmezse mülteciler bu tarafa gelmeye devam edecek. Türkiye ile AB arasında elde edilen anlaşma neticesinde bu problemin çözülmesinin daha kolay olacağına inanıyorum. Duâ ediyorum. Önemli bir anlaşma. Bazıları ‘Başarılı bir anlaşma değildir.’ diyorlar. Fakat bugünkü şartlar altında en iyi anlaşma elde edilmiştir. Bundan iyisi inşallah ileride olur ve bu problem temelli çözülür.”.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT