1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Etnik milliyetçi Hindistan’ı yoga pozları kurtarabilir mi?
Etnik milliyetçi Hindistan’ı yoga pozları kurtarabilir mi?

Etnik milliyetçi Hindistan’ı yoga pozları kurtarabilir mi?

Sheena Sood, El Cezire’de yayımlanan yazısında Hindistan başbakanının yogayı, Müslümanlara ve diğer azınlıklara karşı işlediği suçları maskelemek için nasıl kullandığını anlatıyor.

23 Haziran 2023 Cuma 12:19A+A-

Kendisi bir yoga eğitmeni ve sosyolog olan yazar Sheena Sood, Hindistan, ABD ve İsrail’de “silahlı maneviyat, aşırı sağ kolluk kuvvetleri, silahlı kuvvetlerin yogayı kullanımı” gibi konularda araştırmalar yapıyor. El Cezire’de yayımlanan bu yazısında ise Hindistan başbakanının yogayı, Müslümanlara ve diğer azınlıklara karşı işlediği suçları maskelemek için nasıl kullandığını anlatıyor.

2014 yılında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na ilk kez hitap ettiğinde, 21 Haziran'ı Uluslararası Yoga Günü ve Hindistan'ı yoganın ruhani doğum yeri olarak tanıyan bir karar önerisinde bulunmuştu.

Yaklaşık 200 siyasi liderin katıldığı bir toplantıda Modi, yogayı coşkuyla "[Hindistan'ın] kadim geleneğinin paha biçilmez bir hediyesi" olarak tanımlamıştı. Yogayı onurlandırmanın dünya barışını güçlendirmeye, iklim değişikliğinin sonuçlarını hafifletmeye ve silahlı şiddetle mücadeleye yardımcı olabileceğini öne sürmüştü. Sonraki yıl, ilk dünya yoga gününü kutladı.

Ve Çarşamba günü BM, Modi'yi bu yılki etkinliğe liderlik etmesi için genel merkezinde ağırladı.

Kendisini dünyanın en büyük laik demokrasisi ve büyüyen bir ekonomiye ev sahipliği yapan Hindistan'ın başbakanı olarak tanıtan Modi'nin gerçekte baskıcı, Hindu milliyetçisi ve kast üstünlüğü yanlısı bir demokrasiyi dayattığı biliniyor.

Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) lideri olduğundan beri Modi ve ruhani müttefikleri, yogayı Hindu milliyetçiliği ve sağcı politikaların propagandası olarak kullanıyor. Hindistan'ın tarihini yeniden kurguluyor ve halkın dikkatini Hindu üstünlüğüne dayalı hareket eden siyasi gündemlerden uzaklaştırmayı amaçlıyor.

Basitçe söylemek gerekirse Modi, Hindistan'da ezilen azınlıklara karşı geliştirdiği siyasi ve sistemik şiddeti gizlemek için yogayı bir silah olarak kullanıyor.

BM Yoga Günü'nde dünya liderlerinin ve yoga takipçilerinin önünde yaptığı buydu -bu, etno-milliyetçi devlet şiddetinin radikal bir gündemini maskelemek için kullanılan, benim om-yıkama dediğim şeyin bir gösterisiydi .

Bunların hiçbiri yogayı daha adil, birleşik ve özgürleşmiş bir dünya inşa etmek için kullanmaya yönelik gerçek bir inançla karıştırılmamalıdır.

Dünya barışı?

Eski Hint kültürünün “dünyayı tek bir aile olarak gördüğü” konusunda ısrar eden Modi, sık sık Hindistan sınırları içinde ve küresel ortaklarla demokrasi ve barışı teşvik etme çabalarına Yoga Felsefesinin rehberlik ettiğini öne sürüyor. Ancak, Modi'nin Hindistan'ında demokrasi keskin bir düşüş içinde.

Modi göreve geldiğinden beri ülkede Müslümanlara, Hıristiyanlara, Dalitlere ve diğer ezilen azınlıklara yönelik devlet destekli ve kanunsuz saldırılarda bir artış görüldü. Modi, Hindu milliyetçilerini marjinalleştirilmiş nüfusa saldırma konusunda daha fazla cesaretlendirilmek üzere meşrulaştırmakla kalmadı, aynı zamanda yönetimi, yargı da dahil olmak üzere Hint demokrasisinin bağımsız kurumlarını da zayıflattı.

Küresel olarak, İslamofobi ve savaş siyasetine yatırım yapan İsrail, Fransa ve ABD gibi devletlerle askeri ortaklıklarını güçlendirdi. Modi'nin yogayı barışçıl ve demokratik ilkelere uygun olarak lanse etmesi, onun militarizme ve savaşa adanmış yatırımını maskeliyor.

İklim değişikliği?

Modi ayrıca yogaya uygun bir yaşam tarzının küresel ısınmanın yıkıcı etkisini tersine çevirebileceğini ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyebileceğini öne sürdü. İklim değişikliğine karşı kitlesel bir hareket çağrısında bulunan Modi, Hindistan'ın 2070 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdünde bulundu.

Yoga kesinlikle iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kullanılabilirken, Modi'nin fosil yakıt endüstrisine yaptığı sürekli yatırım ve askeri harcamalar, özellikle askeri emisyonlar sürekli olarak iklim değişikliği anlaşmalarından çıkarıldığında, emisyonları azaltma taahhüdünün boş bir vaat olduğunu gösteriyor.

İklim bilimcileri ve çevre aktivistleri, sürekli tehdit eden iklim felaketine yanıt vermenin, tüketici odaklı kapitalist ekonomiden radikal bir tasfiyeyi gerektireceğini savundu. Ancak Modi, ekonominin yapısında radikal değişiklikler yapmayan ve gezegenimizi aktif olarak yok eden programlar geliştirirken “yeşil” politikalara destek numarası yapma şeklindeki nihai gündemine hizmet eden bireyselleştirilmiş çözümlere bağlılığını sürdürüyor.

'Terörle' mücadele mi?

Modi, 2014'te BM'ye yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin "terörizm ve köktencilik" ile ortaklaşa mücadele etme ihtiyacından da bahsetti. Ancak Modi, devlet destekli militarizmi görünmez kılmak için İslamofobik “Teröre Karşı Savaş” söylemini kullanıyor.

Ağustos 2019'da Modi hükümeti,  Hindistan'ın çoğunluğu Müslüman olan tek eyaletinin 1947'de bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan'a katılmasından bu yana sahip olduğu Keşmir'in yarı özerk statüsünü iptal etti. Bunun ardından baskıcı bir politika sürdürdü, siyasi faaliyetleri yasaklandı, politikacıları Hindistan’ın dünyanın en militarize bölgelerinden birine ek birlikler konuşlandırarak ev hapsine alındı ve internet erişimleri engellendi.

Bu arada Hint ordusu, askerlerinin yoga pozlarındaki fotoğraflarını yayımlıyor . Hindistan ordusunun Keşmir'de suçlandığı insan hakları ihlalleriyle karşılaştırıldığında, Modi ve müttefiklerinin Hindistan'ın Keşmir'deki acımasız sicilini sterilize etmek için om-yıkamayı nasıl kullandıkları ortaya çıkıyor.

Times Meydanı'nda ve sosyal medya platformlarında canlı yayınlanan Modi'nin yoga günü performansıyla, siyasi açıdan tarafsız binlerce katılımcının da katılmış olabileceğini hayal ediyorum. Sonuçta Modi ile yoga yapmanın ne zararı var değil mi? Bu, onunla ve diğer binlerce kişiyle yoga yapmak gibi değil, başlı başına bir politikanın onaylanmasıdır.

Ancak kararsız olanları, bu tür olaylara katılmanın Modi'nin om-yıkama girişimlerini - Hindu üstünlükçü ideolojisini gizlemek için yogayı kullanma gündemi - nasıl meşrulaştırdığını görmeye davet ediyorum. Modi'nin bu eski pratiği kendine mal etmesini reddederek yogayı geri almanın zamanı geldi.

 

 

HABERE YORUM KAT