1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'in Halep'te Düşen Kalesi: 'Topçu Okulu'
Esed'in Halep'te Düşen Kalesi: 'Topçu Okulu'

Esed'in Halep'te Düşen Kalesi: 'Topçu Okulu'

Halep kuşatmasının kırılmasında kilit rol oynayan Topçu Okulu, direnişçilerin Halep'te devam eden operasyonlarında da önemli rol oynayacak.

09 Ağustos 2016 Salı 13:28A+A-

Suriyeli direnişçilerHalep kuşatmasını kırma operasyonu sırasında, kentin güneyinde Beşşar Esed rejimine ait çok sayıda karargahı ve mevziyi ele geçirdi. Kontrolü sağlanan karargahlar arasındaki en önemli ve donanımlı yerlerden biri de Halep'in güneybatı ucunda yer alan Topçu Okulu oldu.

Direnişçiler, rejimin Hama'dan gelen ve Hanasır ve Sifire'den geçerek Halep'e kadar uzanan ikmal yolu üzerinde olan ve Halep'in girişini koruması nedeniyle de önem arz eden topçu okulunu almak için Suriye'deki savaşın ilk günlerinden beri çaba sarf etti ancak Halep kuşatmasının kırılmasına kadar bu konuda başarılı olamadı.

Halep'in güneyinde başlatılan ve kentteki rejim kuşatmasının kırılmasında başarılı olan operasyonda yer alan gruplardan Suvvaru'ş-Şam (Şam Devrimcileri) grubundan Albay Abdullatif Ömer, AA muhabirine Topçu Okulu'nun önemini anlattı.

"Topçu Okulu çok korunaklıydı ve çok iyi silahlarla güçlü bir şekilde donatılmıştı. Ayrıca binada büyük mühimmat depoları bulunuyordu ve bu depolardan bölgedeki diğer askeri bölüklere ikmal yapılıyordu" diyen Ömer, okulun geçen yıllarda yerleşkesinde bulunan toplar aracılığıyla rejimin Halep içine ve etrafına düzenlediği saldırılara ateş desteği verdiğini hatırlattı.

Muhaliflerin okula girince, ondan fazla T-72 tankı, çok sayıda 130-120 milimetrelik toplar ve zırhlı araç ele geçirdiğini belirten Albay Ömer, "Okul askeri haritalar, fotoğraflar merkeziydi ve Halep'in batı girişindeki askeri akademi gibi bazı diğer rejim karargahlarına tünellerle bağlıydı." dedi.

Topçu Okulu'nda ele geçirilenlerin Halep'te muhaliflerin devam eden operasyonunda önemli bir rol oynayacağını vurgulayan Albay Ömer, "Muhaliflerin doğru hedef seçimi, operasyon sırasında tepelere yerleşerek gereken darbeyi uygun zamanda vurmaları, rejimin bu kalesini ele geçirmede ana etken olmuştur. Rus saldırılarına rağmen, bu okulu ele geçirdik, bu Halep kuşatmasının kırılmasında anahtar olmuştur." ifadesini kullandı.

Sadece Halep'in değil, tüm Suriye'nin en korunaklı, teçhizatlı, askeri ve stratejik açıdan önemli yerlerinden biri olarak görülen Topçu Okulu'nu karargah olarak kullanan Esed rejimi, buradan kentin direniş bölgelerine saldırı düzenliyordu.

Rejim güçleri geçen ay, kentin kuzeyindeki direnişçilerin tek çıkış noktası olan Kastillo yolunun kontrolünü sağlamış, bunun üzerine direniş bölgeleri kuşatma altına girmişti. Direnişçiler, geçen cuma günü Halep'in güneyindeki Topçu Okulu'nu ve 2 külliyeyi ele geçirmiş, kuşatma da cumartesi günü kırılmıştı.

Fetih Ordusu, Halep'e yönelik operasyonlarının devam edeceğini, kentin tümünü almayı hedeflediklerini duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT