1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed ve Avanesinin Halep Bozgunu
Esed ve Avanesinin Halep Bozgunu

Esed ve Avanesinin Halep Bozgunu

Beşşar Esed rejimi ve avanesi Halep’te bozguna uğradı. Kesintisiz süren hava bombardımanına rağmen rejimin elindeki stratejik noktaları ele geçiren direnişçilerin şehre girmesine sâdece metreler kaldı.

03 Ağustos 2016 Çarşamba 10:10A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

29. gününe giren ve 300 binden fazla sivilin şehir merkezinde mahsur kaldığı Halep kuşatması dün akşam saatlerinde kırıldı.

Başta Fetih Ordusu olmak üzere tüm direniş gruplarının iştirak ettiği “kuşatmayı kırma operasyonu” 31 Haziran günü şehrin güneyinden başlatıldı.

9 Stratejik Nokta Ele Geçirildi

Halep'in güneyinden merkeze dönük kuşatmayı kırma operasyonu başlatan Suriyeli direniş grupları ilk 2 günde Medresetu’l-Hikme, Mute, Uhud, Mehabbe, Cemiyyet, Tepeleri Şurfe ve Amiriyye köyleri olmak üzere 9 stratejik noktayı ele geçirdi.

Ardından geçilen ikinci harekâtta da Ramuse bölgesi aldı. Ağır Rusya ve Esed bombardımanına rağmen evam eden harekâtta Halep merkeze girmeye 600 metre kaldığı belirtilirken Esed rejimi ve müttefikleri 200'den fazla kayıp verdi. Direnişçilerin kayıp sayısı ise 30 olarak duyuruldu.

Topçu Okulu Yeni Hedef

Suriye genelinde Esed rejimine ait en büyük kara harp okulu özelliği taşıyan Halep Topçu Okulu bölgesi ikinci safhada öncelikli hedef olarak belirlendi. Okul çevresinde çatışmalar sürüyor.

Hâlen okulda komutan olarak görev yapan Albay yaptığı telsiz çağrısında acilen okulda bulunan silah ve cephanenin tahliye edilmesi gerektiğini, direnişçilerin okulda hâkimiyeti sağlaması durumunda 3 yıl kendilerine yetebilecek silah ve cephaneye de sahip olacaklarını Esed mercilerine iletti.

Halep İçin Kritik Saatler

300 binden fazla sivilin yaşadığı Ortadoğu'nun sanayi ve ticaret merkezi olan Halep'te kuşatmanın kaldırılması ve yeniden on binlerce sivile yardım malzemesi ulaşması için önümüzdeki gün ve saatler büyük önem arzediyor.

Fetih Ordusu’nun operasyon odasından yapılan açıklamada 72 saat sonra sâdece Halep'e koridor açılmakla kalınmayacağı Esed'in de bölgede kuşatma altına alınacağı açıklandı.

Halep'in düşmesi durumunda ise 2011 yılında başlayan direniş yalnızca İdlib bölgesinden ibaret kalma tehlikesi yaşıyor.

Rusya Türkmenleri Vurdu

Öte yandın Halep'te çatışmalar sürerken, dün öğle saatlerinde bölgenin en büyük Türkmen tugayı Sultan Murat'a ait karargâh, Rusya uçakları tarafından vuruldu.

Saldırıda karargâhta bulunan Komutan Fehim İsa sağ olarak kurtulurken, 9 asker hayatını kaybetti.

Fehim İsa, “Ya Halep kuşatmasını kırar halkımızı yeniden özgürleştiririz, ya da hepimiz burada şehid oluruz.” diye konuştu.

Etarib'de 10 Sivil Katledildi!

Sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rusya’ya ait savaş uçağının Halep'in batısında direnişçilerin kontrolünde yer alan Etarib ilçe merkezine düzenlediği hava saldırısı sonucu 10 sivil yaşamını yitirdi, 17 sivil de yaralandı.

Saldırı sonucu binalarda ve çok sayıda araçta büyük hasarın meydana geldiği ifade edilirken, yaralıların ilçedeki hastanelere kaldırıldığı aktarıldı.

HABERE YORUM KAT