1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Esed Rejimi İstedi, İngiltere Pasaportuna El Koydu!
Esed Rejimi İstedi, İngiltere Pasaportuna El Koydu!

Esed Rejimi İstedi, İngiltere Pasaportuna El Koydu!

İngiltere’ye girişi sırasında Esed rejiminin talebiyle pasaportuna el konulan Suriyeli gazeteci Erhaim, “İngiltere gibi demokrasi yanlısı olduğunu iddia eden bir ülkenin, bir gazeteci yerine bir diktatörün yanında durması çok üzücü.” dedi.

04 Ekim 2016 Salı 15:46A+A-

Suriyeli kadın gazeteci Zaina Erhaim’in pasaportuna geçen ay İngiltere’ye girişi sırasında Esed rejiminin talebiyle el konuldu.

Beşşar Esed rejimini eleştirdiği yazılarıyla bilinen ve Türkiye’de yaşayan Erhaim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl aldığı “Index on Cencorship” ifade özgürlüğü ödülüyle ilgili geçen ay konuşma yapmak üzere İngiltere’aye dâvet edildiğini anlattı.

İngiltere’ye 22 Eylül'de girişinde Heathrow Havaalanı’ndaki sınır yetkilileri tarafından durdurularak, sorgulandığını ve daha sonra pasaportuna el konulduğunu dile getiren Erhaim, kendisine pasaportunun çalıntı olduğu ve sınır yetkililerinin pasaporta el koyarak, Şam’a gönderileceğinin söylendiğini kaydetti.

“İngiltere, Esed Rejimine Meşru Bir Hükümetmiş Gibi Yaklaşıyor”

Elinde ikinci geçerli bir Suriye pasaportunun daha bulunduğunu ancak vize sayfalarının dolu olduğunu anlatan Erhaim, geçerli pasaportundan dolayı İngiltere’ye alındığını söyledi. Londra’dan geçen hafta ayrılan Erhaim, “Ancak bundan sonra ne olacak bilmiyorum. Elimdeki eski pasaportumla yeni bir vizeye artık başvuramam.” dedi.

Erhaim, İngiltere’nin el koyduğu pasaportla bu yıl nisan ayında Londra’ya geldiğini ve yine birçok Avrupa ülkesine seyahat ettiğini, hiçbir sorunla karşılaşmadığını vurguladı.

Zaina Erhaim, “Pasaportuma el koymak zorunda olduklarını söyledikleri ânda, kendimi rejim yanlısı bir yerdeymiş gibi hissettim, bu çok üzücüydü. İngiltere gibi demokrasi yanlısı ve insan haklarına saygılı olduğunu iddia eden bir ülkenin, bir gazeteci yerine bir diktatörün yanında durması çok üzücü. İngiltere, birçok suç işlemiş bu rejime meşru bir hükümetmiş gibi yaklaşıyor.” diye konuştu.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise “Önceliğimiz sınırlarımızın güvenliğidir. Bir pasaportun çalıntı olduğu bize bildirilmişse, el koymak dışında yapabileceğimiz başka birşey yok.” ifadesine yer verildi.

“Şaşılacak Bir Durum”

Olayın ardından ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili çalışmalar yürüten dört kuruluş bir araya gelerek bir açıklama yayımladı ve İngiltere Dışişleri ile İçişleri bakanlıklarına Erhaim’e yardım etmeleri için çağrıda bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, “Index on Cencorship”, Arap-İngiliz Uzlaşı Konseyi ve Barış ve Savaş Muhabirliği Enstitüsü yayımladıkları ortak açıklamada, İngiltereli sınır yetkililerinin Erhaim’in pasaportuna el koymasını kınayarak, “Basın özgürlüğünü korumak için İngiliz hükümetini, pasaport sistemini kullanarak gazetecileri cezalandırmak isteyen yabancı hükümetlerin taleplerini reddetmeye çağırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Basın özgürlüğüyle ilgili kampanyalar yürüten “Index on Cencorship” kuruluşunun direktörü Jodie Ginsberg, İngiltere’nin her gün “savaş suçu” işlemekle eleştirdiği Esed rejiminin taleplerini yerine getirmesinin şaşılacak bir durum olduğunu söyledi.

“Utanç Verici”

Arap-İngiliz Uzlaşı Konseyi’nin Direktörü Chris Doyle da konuya ilişkin kaleme aldığı makalede, “Neden İngiltere Suriye rejimi için pasaportlara el koyuyor?” sorusunu sorarak, “Birleşik Krallık bir pasaporta el koydu. Neden? Suriye rejimi pasaportun çalıntı olduğunu bildirdiği için. Korkunç insanlık suçları işleyen rejimlerin bile vatandaşlarının pasaportlarına el koyulmasını talep edebildiğini görüyoruz. Peki İngiltere hükümeti neden işbirliği yapıyor? Bu çok utanç verici.” diye yazdı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum