1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ergenekon Davasında 51 No’lu DVD’de Savcılığın Şüpheleri
Ergenekon Davasında 51 No’lu DVD’de Savcılığın Şüpheleri

Ergenekon Davasında 51 No’lu DVD’de Savcılığın Şüpheleri

Ergenekon soruşturmasında 'şüphelilere kumpas kurulduğu' iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, davanın tartışmalı delili 51 No’lu DVD yeniden mercek altına alındı.

25 Ocak 2016 Pazartesi 11:16A+A-

Ergenekon davasının en meşhur delilleri arasında yer alan ve adli emanette kırıldığı tespit edilen 51 No’lu DVD yeniden mercek altına alındı. Ergenekon davası sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada görevli terör savcıları Bülent Başer ve Zafer Koç dosyayı yeniden ele alıyor. Bu kapsamda davanın tartışmalı delilleri arasında yer alan 51 numaralı DVD de yeniden incelemeye alındı.

DVD’nin bulunma anı yeniden izlendi

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan dahil bazı bakanlar ve bürokratlar hakkında özel ve kişisel bilgilerin, bazı hakim ve savcıların ‘özel ilişkilerini’ gösteren fotoğraf ve kamera kayıtlarının yer aldığı iddia edilen ve ‘adli emanette kırılan’ bu DVD’nin bulunma anı iki savcı tarafından yeniden izlendi.

Savcılık tespitleri

7 Ocak 2009’da Ergenekon sanığı emekli albay, avukat Levent Göktaş’ın Ankara’daki ofisinde yapılan arama görüntüleri arşivden çıkarıldı. DVD’nin bulunduğu anı inceleyen savcılık, tespitlere ulaştı.

Görüntüleri izleyen savcıların tespitlerinden bazıları şunlar:

1- Savcı ve Levent Göktaş’ın avukatları nezaretinde arama yapan polis ekipleri, ofisteki diğer odalara savcı ve avukat nezaretinde giriyor. Ancak savcılık tespitlerine gore, DVD’nin bulunduğu avukat Özge Evci’nin kullandığı odaya sadece polisler giriyor.

2-Savcı ve avukatlar baska bir odada iken polisler, DVD’nin bulunduğu odanın önünden geçerken kamerayı kullanan polis ve bir başkomiser M.Y.  ‘Şu odadan genel görüntü alalım’ diye kendi aralarında konuşarak odaya giriyorlar. Diğer odalardan ‘genel görüntü alınma’ işlemi yapılmıyor.

3- Savcılığın tespitine gore, polis kamerası odadaki dolaplardan ‘genel görüntü’ alırken, odadaki başkomiser M.Y.  ise kamera açısında gözükmüyor.

4- Odada bir süre yalnız kalan polisler daha sonra savcı ve avukatları çağırıyor ve mâlûm DVD masanın üzerindeki dosyanın kapağının ‘hemen altında’  ortaya çıkıyor.

5- Savcılığın bir tespiti de, DVD’ye polisler parmak izi bırakacak şekilde defalarca çıplak elle dokunuyor. Ancak dava sırasında kırık DVD üzerinde yapılan incelemede herhangi bir parmak izi bulunmuyor. Bu da soruşturma savcılarına göre, DVD üzerindeki parmak izlerinin emniyet görevlileri tarafından sonradan silindiği ihtimalini güçlendiriyor.

Şüpheler aramayı yapan polislerin üzerinde

Görüntülere ilişkin bu  tespitlerde bulunan savcılık, 2007’de başlayan Ergenekon operasyonları üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, içinde suç unsuru olan belge ve görüntülerin olduğu DVD’nin, aynı zamanda emekli asker olan bir avukatın ofisinde ve masanın üzerindeki dosyanın içinde bulundurmasını ‘hayatın olağan akışına da aykırı’ olarak değerlendiriyor. Bu tespitlerde bulunan savcılık, DVD’nin odaya arama yapan polisler tarafından konulmuş olması ihtimali üzerinde duruyor.

“Biz salondayken, odaya girmişler”

Al Jazeera aramanın yapıldığı büroda bulunan avukat Demet Reçber ile de görüştü. Arama gününü anlatan Demet Reçber, DVD’nin bulunduğu odayı avukat Özge Evcil’in kullandığını belirterek  “ Biz ofisin salonundaydık. Biz bazı polislerle salondayken, diğer polisler, Evcil’in odasına kimse yokken girmiş. Bir süre odada yalnız kaldıktan sonra avukat ve savcıları Evcil’in odasına davet ettiler. Arama sırasında da masanın üstündeki dosyanın kapağının altında DVD bulundu. DVD, avukat Özge Evcil’in bir yıldır üzerinde çalıştığı bir dava dosyasının içinden çıktı. Bunu oraya yerleştirmişler. Bu görüntülerden de çok net anlaşılıyor.” dedi.

Aynı başkomiser ‘irtica planı’ aramasında…

Aramada DVD’yi bulan başkomiser M.Y’nin başka önemli soruşturma dosyalarında da görev aldığı belirlendi. Başkomiser M.Y.’nin Levent Göktaş’ın avukatı Serdar Öztürk’ün ofisinde 4 Haziran 2009’da yapılan aramayı gerçekleştirdiği ve orada da ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın fotokopisini bulduğu tespit edildi.  Planda ‘AK Parti hükümetini devirmek için’ yapılması gereken çalışmalar yer alıyordu.

Sanıklar incelenmesini istedi, DVD kırık bulundu

DVD’nin bulunduğu ofisin sahibi Levent Göktaş  dava görülürken kendisine ait olmadığını belirterek, inceleme yapılmasını istedi. DVD’yi adli emanetten getirten dönemin mahkeme başkanı Köksal Şengün, DVD’nin ‘adli emanette kırıldığını’ belirledi. O zaman yapılan araştırmalarda DVD’nin  ‘adliyenin en korunaklı yerlerinden biri’ olan adli emanette kırılması da dikkat çekici unsur olarak savcılık dosyasında yer aldı. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT