1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan, Suriyeli Mültecilere Hitap Etti
Erdoğan, Suriyeli Mültecilere Hitap Etti

Erdoğan, Suriyeli Mültecilere Hitap Etti

Erdoğan, Suriyeli mültecileri ziyaret etti: "Kardeş kardeşi nasıl ağırlarsa biz de sonuna kadar sizi öyle ağırlayacağız."

07 Mayıs 2012 Pazartesi 10:26A+A-

Serkan Sağlam ve Yusuf Aydın'ın haberi:

Başbakan Tayyip Erdoğan, ülkelerindeki şiddetten kaçarak Türkiye'ye sığınan 10 bin Suriyeli misafirin kaldığı Kilis'teki konteyner kenti ziyaret etti.

Eşi Emine Hanım'la birlikte geldiği kentte yoğun sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, Başbakanlık'a ait otobüs üzerinden kalabalığa seslendi. Beşşar Esed yönetiminin sivillere uyguladığı şiddeti sert bir dille kınarken, Suriyelilere de destek mesajı verdi. "Sizler şu anda kardeşlerinizin yurdunda kendi evinizdesiniz. İnşallah Suriye'de güvenlik sağlanıncaya kadar başımız gözümüz üstündesiniz. Kardeş kardeşi nasıl ağırlarsa biz de sonuna kadar sizi öyle ağırlayacağız." dedi. Erdoğan'ın konuşması sırasında Emine Hanım'ın zaman zaman ağladığı görüldü.

Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği, 315 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Kilis'in Öncüpınar Hac Konaklama Tesisleri içerisindeki konteyner kentte 10 bin Suriyeli barınıyor. Kalanların yarısını çocuklar oluşturuyor. Ziyareti, çoğunluğu yabancı basın mensubu olmak üzere 150'ye yakın gazeteci takip etti. Erdoğan, konteyner kentte ilk olarak kampın durumu ve Suriye'den gelişlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Ardından Başbakanlık otobüsüne eşi Emine Erdoğan'la birlikte çıkarak Suriyelilere seslendi. Konuşmasına "Bizler iki elin birbirlerine kenetlenmiş parmakları kadar kardeşiz. Sizin acınız, sizin derdiniz, sizin meseleniz, bizim acımız, bizim derdimiz, bizim sıkıntımızdır." sözleriyle başlayan Başbakan, Türkiye olarak Suriye'nin istikrar ve huzura ulaşması için elinden geleni yaptığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Beşşar her geçen gün kan kaybediyor. Zulüm kalıcı değildir. Masum insanları, çocukları, kadınları katleden zalimler, tarih boyunca er ya da geç cezalarını çektiler. Nice Firavun nice Nemrut, yaptıkları zulümlerin bedelini ödeyerek arkalarında izi silinmeyecek zulümler bıraktılar. İnşallah, benim Suriyeli kardeşlerime zulmedenler er ya da geç bu zulümlerin hesabını milletlerinin önünde vereceklerdir. Benim mazlum Suriyeli kardeşlerimin ahı yerde kalmayacaktır. Tabii ben buradan Suriye'deki kardeşlerime şu anda Beşşar'ın yanında görünen kardeşlerime sesleniyorum. Biz Suriye halkının yanındayız. Ama Beşşar yönetiminin yanında asla değiliz. Zira halkının üzerine tankla topla silahla yürüyen bir rejimin yanında olmamız mümkün değildir. Şu anda gerek BM camiasında gerek Arap Ligi'nde, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, Dışişleri Bakanlığı'mız girişimlerini sürdürüyor. Siz her geçen gün güçlü hale geliyorsunuz. Zaferiniz uzak değil. Türkiye sonuna kadar sizinle olacaktır. Umutsuz olmayın. Asla umutsuzluğa düşmeyin, biz sizin yanınızdayız. Dünyanın sizi duyması, görmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyorum ki Allah sizlerle beraberdir. Bu duygular içinde Suriyeli kardeşlerimizi bağrımıza basıyoruz. Eksikler, hatalar ve kusurlar varsa affola." Erdoğan, konuşmasında Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerle ilgili rakamlar da verdi. Şu ana kadar Suriye'den Türkiye'ye 40 bin 800 giriş yapıldığını, bunlardan 18 bininin Suriye'ye döndüğünü aktardı.

Edinilen bilgiye göre bir eve konuk olan Erdoğan çiftine kahve ikram edildi. Başbakan ve eşi Emine Hanım'ın fincanları, "Başka kimse tarafından kullanılmasın" diye ev sahibi tarafından kırıldı.

Erdoğan'ın ziyareti konteyner kentte kalan Suriyelileri memnun etti. Esed yönetiminin hakkında idam kararı aldığı siyasi aktivist Ahmed Ramazan, Erdoğan'ın gelişinin kendilerine büyük moral verdiğini söyledi. Ramazan, şunları kaydetti: "Dünyanın bizi unuttuğu böyle bir zamanda Erdoğan'ın gelişi bizi çok memnun etti. Kendisi en başından beri insanlık dramına göz yummayarak sesini yükseltti. Ona ve kardeş Türk halkına yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Suriye muhalefetinin direniş gücüne büyük moral kattı."

Şehirden ayrılışı sırasında Fransa'daki seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan, "Bu saatten sonra Sayın Sarkozy herhalde, kendisinin de verdiği söz siyasete devam etmemekti, herhalde artık tatil yapacak, başka yapacağı bir şey yoktur." dedi. ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum